Sanne Cant houdt Loes Sels af in Sint-Niklaas

Na 2014 en 2016 heeft Sanne Cant voor een derde keer de Waaslandcross in Sint-Niklaas gewonnen. In een duel met haar nichtje Loes Sels trok ze in de slotfase aan het langste eind. Katherine Compton werd op meer dan anderhalve minuut derde.

Eén dag voor de belangrijke Wereldbeker in Namen lieten de meeste toppers de wedstrijd in Sint-Niklaas aan zich voorbijgaan, enkel Cant, Sels en Compton kwamen wel aan de start. Zij waren dan ook van bij de start helemaal vooraan te vinden, met ook nog Yara Kastelijn in hun gezelschap. Toen deze laatste in derde positie een foutje maakte in het zand en daarbij ook Compton ongewild hinderde, kregen Cant en Sels al meteen een tiental seconden voorsprong.

Compton rukte vervolgens wel op naar de derde plaats, maar de twee vooraan bedreigen lukte niet meer voor de vijftienvoudige Amerikaanse kampioene. Voor de overwinning maakten Cant en Sels er een boeiende strijd van, waarbij Sels de wereldkampioene enkele keren onder druk zette en heel even zelfs een drietal seconden voorsprong nam. Cant kwam echter terug, nam in de slotronde de leiding over en rekende in de sprint gemakkelijk af met Sels.

“Toen ik een foutje maakte in een haakse bocht kon Sanne me passeren”, zei Sels. “Anders was het misschien iets spannender gebleven, maar sowieso bleef Sanne de favoriete om het te halen. Ik reed wel een goede wedstrijd en kon haar wat onder druk zetten, maar na de bochten is zij altijd een pak explosiever en kan ze een eventueel kloofje weer dichten.”

“Het is altijd leuk om met Loes vooraan te rijden”, stelde Cant. “Bij ons geen gedoe over al dan niet bereid zijn om kopwerk te doen. Er stond vrij veel wind, we wisten dus allebei dat de beslissing ergens in de slotronde zou vallen. Het is hier best een lastige omloop, het zand is niet los maar eerder drijfzand waar je toch wel op de macht doorheen moet. Toch denk ik niet dat deze wedstrijd zich morgen in Namen zal laten gevoelen. Als je conditie in orde is, rijd je op zondag niet slechter omdat je ook op zaterdag hebt gekoerst.”

Top 10: 1. Sanne Cant 41:09; 2. Loes Sels 0:02; 3. Katherine Compton (USA) 1:35; 4. Yara Kastelijn (Ned) 2:15; 5. Geerte Hoeke (Ned) 2:26; 6. Aniek van Alphen (Ned) 3:04; 7. Susanne Meistrok (Ned) 3:21; 8. Pauline Delhaye (Fra) 4:20; 9. Mascha Mulder (Ned) 4:36; 10. Mari-Liis Möttus (Est) 4:57.

Lotte Kopecky verovert nationale titel omnium

Sanne Cant komt op het voorplan in Zonhoven

Sanne Cant komt op het voorplan in Zonhoven