Doltcini-Van Eyck met Belgische en Franse aanwinsten naar 2019

Doltcini-Van Eyck met Belgische en Franse aanwinsten naar 2019

Voor Doltcini-Van Eyck komt de start van het seizoen al heel dichtbij. Zes van de zestien rensters vertrekken op 6 januari naar Australië om er deel te nemen aan de Santos Women’s Tour Down Under en de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Het team zag onder meer Sofie De Vuyst en Sarah Inghelbrecht vertrekken, maar desondanks ziet ploegleider Marc Bracke de toekomst hoopvol tegemoet.

“Voor ons vorige seizoen geef ik ons een acht op tien voor de prestaties, qua uitstraling houd ik het bij een zes op tien”, blikt Bracke nog even terug. “Wat dit laatste betreft zullen we in 2019 echter een mooie stap zetten, het zal allemaal een pak professioneler ogen. Gedaan met rensters die zich bij wijze van spreken gewoon op straat staan om te kleden. Het zal zowel rensters als sponsors ten goede komen en ook de organisatoren hebben voor hun uitstraling meer aan op dat vlak goed uitgeruste teams.”

Het sportieve blijft uiteraard het belangrijkste en daarvoor kan Bracke onder meer rekenen op vijf nieuwkomers. Met het aantrekken van Séverine Eraud en Victoire Berteau wordt het contingent Franse rensters verdubbeld van twee naar vier. “Toen we na het vertrek van Sofie De Vuyst uitkeken naar een waardige vervangster, wat overigens niet evident is, kwam ik snel bij Séverine terecht”, stelt Bracke. “Toevallig won ze eind vorig seizoen de Grote Prijs Sofie De Vuyst, maar het is vooral een renster die bergop uit de voeten kan en ook nog een sprint in de benen heeft. Ze kan ook haar plan trekken in rittenkoersen, maar kende enorm veel pech met valpartijen. Ik hoop dat we haar naar het niveau van Sofie kunnen brengen, maar dat zal de nodige arbeid vergen.”

“Victoire Berteau, afgelopen seizoen onder meer winnares van Gent-Wevelgem voor junioren, volg ik al een tijdje, maar ze kwam nadrukkelijker in beeld toen duidelijk werd dat Shari Bossuyt niet bij ons de doorstroming zou maken van junior naar belofte. Dat was even een bittere pil, maar geen rancune. Ze koos ervoor om niet meteen de stap naar een UCI-team te zetten, maar via de nieuwe opleidingsploeg onder leiding van Heidi Van De Vijver aan haar toekomst te bouwen. Victoire is van hetzelfde kaliber, met ook een vorming op de piste. Ik zag haar als juniore ook al mooie prestaties leveren in UCI-koersen bij de elite. Kortom, het is een groot talent dat we verder willen opleiden. Ze gaat al meteen mee naar Australië, maar we zullen haar ook voldoende rust geven. Dit ook allemaal in goede verstandhouding met de Franse federatie, waarmee we een heel goede band hebben en bijna wekelijks communiceren.”

Drie Belgische nieuwkomers

De andere drie nieuwkomers zijn Belgische rensters, met name Anisha Vekemans, Jesse Vandenbulcke en Lenny Druyts. “Anisha wilde ik twee jaar geleden al in de ploeg, maar ze koos toen voor Alé-Cipollini. Door gezondheidsproblemen, valpartijen en een ongeval in koers heeft ze in Italië twee slechte jaren gekend, maar voordien behoorde ze gewoon tot de top in België. We willen haar rustig laten terugkomen en hopen dat ze dat vroegere topniveau opnieuw zal bereiken. Dat wordt misschien wel de grootste uitdaging voor komend seizoen, maar op dit moment voelt ze zich in ieder geval goed en ook zij start al meteen in Australië.”

Bracke.jpg

“Dat geldt ook voor Jesse, zowat het buitenbeentje. Zij reed al eerder bij ons, maar koos dan voor het moederschap. Ik ben er voorstander van om rensters na een zwangerschap nieuwe kansen te geven. Jesse heeft die kans ook gewoon zelf afgedwongen door haar prestaties bij Keukens Redant, waar ze heel goed werd omringd. We werken samen met dat team en het was altijd mijn bedoeling om Jesse weer in te lijven als ze op haar normale niveau zou komen. Ze is ook heel gemotiveerd en is duidelijk afgetraind. Haar zie ik eigenlijk als de vervangster van Sarah Inghelbrecht, die heel veel heeft gedaan voor onze ploeg en klaar was om een stap te zetten richting de rol van kopvrouw. Bij ons moest ze misschien iets te veel in dienst van een Pascale Jeuland of Kelly Druyts rijden, bij haar nieuwe team zal ze veel kansen krijgen om zich te bewijzen, ook in internationale wedstrijden, en ik denk wel dat ze dat aankan.”

“De komst van Lenny Druyts ten slotte kwam er wat toevallig. Ze heeft in een sukkelstraatje gezeten, maar de naam Druyts staat voor talent. Na enkele gesprekken met haar en zus Kelly waren we er snel uit. Rensters die veel pech hebben gehad, verdienen kansen om zich opnieuw te bewijzen. Het is dan aan hen om die ook te grijpen. Lenny mag rustig opbouwen, met haar mikken we vooral op de periode vanaf mei, juni.”

Vijf voor twaalf

Ook bij de elf blijvers ziet Bracke veel motivatie. “Door de vanaf 2020 op stapel staande reglementswijzigingen binnen de UCI, waarvan wat mij betreft overigens nog niet helemaal duidelijk is welke weg het precies zal opgaan, beseffen de rensters dat het vijf voor twaalf is als ze de stap naar een betaald rennersbestaan willen zetten. Onder meer qua training en verzorging moet een versnelling hoger worden geschakeld, want wie de stap niet zet, zal automatisch terugvallen naar het niveau van de clubteams. Het aantal UCI-teams zal ongetwijfeld dalen, in België verdwijnt er nu al een van de vier. Het wordt dus niet evident om op dat niveau te kunnen blijven.”

“Van Saartje Vandenbroucke verwacht ik bijvoorbeeld dat ze een grote stap zet komend seizoen. Bij de junioren behoorde ze tot de top, ook internationaal, daarna heeft ze voorrang gegeven aan haar studies. Nu is het tijd om te presteren, tot in de klassiekers toe. Ze is in ieder geval heel gemotiveerd. Ik geloof erin.”

“Dat geldt zeker ook voor haar Nederlandse generatiegenote Bryony van Velzen, een jonge renster die echt heel veel kan en volgens mij na komend seizoen klaar zal zijn om de stap naar de nieuwe World Tour te zetten. Bryony koos er op zeker moment voor om zes maanden in de Verenigde Staten te verblijven, waardoor ze uiteraard een beetje uit het zicht bleef. De voorbije twee seizoenen heeft ze ook heel veel in dienst van de ploeg gereden, als investering in haar carrière. Ze doet me wat dat betreft denken aan rensters als Anna van der Breggen, Christine Majerus of Audrey Cordon-Ragot. Die heb ik aan het begin van hun carrière allemaal in de ploeg gehad en die cijferden zich toen helemaal weg voor de kopvrouwen.”

Foto’s Paul Hinninck

Rensters 2019: Victoire Berteau (Fra), Kim de Baat, Mieke Docx, Demmy Druyts, Kelly Druyts, Lenny Druyts, Séverine Eraud (Fra), Pascale Jeuland (Fra), Kelly Markus (Ned), Daniela Reis (Por), Tetyana Riabchenko (Oek), Marion Sicot (Fra), Saartje Vandenbroucke, Jesse Vandenbulcke, Bryony van Velzen (Ned), Anisha Vekemans.

Lucinda Brand topt Nederlands podium in Namen

Lotte Kopecky verovert nationale titel omnium