Denise Betsema heerst in Antwerpse Scheldecross

Denise Betsema (Marlux-Bingoal) is en blijft de revelatie van het seizoen. Na onder meer winst in de Wereldbeker van Koksijde won ze met de Scheldecross in Antwerpen na een lange solo nu ook de vierde manche van de Sack Zelfbouw Ladies Trophy. Lucinda Brand werd tweede, Laura Verdonschot eiste de derde podiumplaats op.

Door de afwezigheid van eerste achtervolgersters Ellen Van Loy (knieblessure) en Kim Van de Steene (oververmoeid) kreeg wereldkampioene Sanne Cant een unieke kans om halverwege de serie een grote stap richting zesde eindzege in deze trofee te zetten. Terwijl Ceylin del Carmen Alvarado, Loes Sels en Eva Lechner de beste start namen, rondde Cant echter pas rond plaats tien de eerste bocht. Tegen het einde van de openingsronde had Cant een plaatsje gevonden in een groep met Alvarado, Brand, Lechner, Verdonschot, Christine Majerus en Maud Kaptheijns, elf seconden achter het leidende duo met Sels en de nochtans ook matig gestarte Betsema.

Betsema nam snel wat afstand van Sels, die wel tien bonificatieseconden sprokkelde en daardoor virtueel op 1:07 van Cant kwam in het klassement. Niet veel later nam Brand de tweede plaats over, maar de kloof van amper acht seconden kreeg de Nederlandse kampioene niet meteen overbrugd. Half koers bouwde Betsema haar voorsprong op Brand zelfs uit naar twintig seconden, Sels kreeg het drietal met Cant, Verdonschot en Alvarado in haar spoor.

Brand gaf de strijd niet op en naderde opnieuw even tot op tien seconden van de leidster, maar Betsema riposteerde en met vijftien seconden voorsprong was ze bij het ingaan van de slotronde zo goed als zegezeker. Brand werd niet meer verontrust voor plaats twee, in de strijd om plaats drie gaf Verdonschot in de slotronde Alvarado, Sels en Cant het nakijken.

“Negen overwinningen op zeventien wedstrijden is eigenlijk best wel veel”, stelde de ontwapenende Betsema. “Ik ben heel blij in de winning mood te kunnen blijven. Dit parcours doet wel een beetje denken aan mijn thuisbasis Texel. Na een wat mindere start kon ik snel opschuiven en vervolgens reed ik gewoon een heel goede wedstrijd. Met zo’n seizoen mag ik misschien stilaan hopen dat ik mijn grote droom in de vorm van de wereldtitel kan realiseren, maar dat wordt hoe dan ook een heel zware wedstrijd met heel wat rensters die in topvorm zullen zijn.”

Top 10: 1. Denise Betsema (Ned) 46:26; 2. Lucinda Brand (Ned) 0:23; 3. Laura Verdonschot 0:29; 4. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 0:35; 5. Loes Sels 0:39; 6. Sanne Cant 0:40; 7. Sophie de Boer (Ned) 1:08; 8. Nikki Brammeier (GBr) 1:17; 9. Maud Kaptheijns (Ned) 1:40; 10. Eva Lechner (Ita) 1:44.

Sanne Cant komt op het voorplan in Zonhoven

Sanne Cant komt op het voorplan in Zonhoven

Lucinda Brand met vallen en opstaan naar winst in Overijse