Ellen Van Loy solo naar eerste seizoenszege in Hasselt

Ellen Van Loy solo naar eerste seizoenszege in Hasselt

Na tal van ereplaatsen heeft Ellen Van Loy in Hasselt een eerste seizoenszege geboekt. Ze reed eigenlijk van start tot finish solo aan de leiding en won voor Denise Betsema en wereldkampioene Sanne Cant.

Geen klassementscross, maar met Cant, Van Loy, Betsema en Loes Sels kwamen toch enkele toprensters aan de start. Samen met Inge van der Heijden, Joyce Vanderbeken, Bethany Crompton en Marthe Truyen zonderden zij zich ook vrijwel meteen af van de rest. Van Loy slaagde erin om al in de eerste ronde een handvol seconden afstand te nemen.

Terwijl Betsema wat tijd verloor met een weerbarstige ketting was het Cant die op zoek ging naar Van Loy. De wereldkampioene hield het verschil aanvankelijk op tien seconden, maar toen ze uit vrees voor een leegloper een fietswissel doorvoerde, werd die kloof in één klap verdubbeld. Dat verschil van twintig seconden bleef rondenlang nagenoeg ongewijzigd, maar Cant kreeg wel het gezelschap van Sels en kort voor het ingaan van de slotronde kwam ook Betsema zich mengen in de strijd om de resterende podiumplaatsen.

De Nederlandse toonde zich in de slotfase de beste bij de achtervolgsters en naderde zelfs nog heel sterk op Van Loy. Die hield echter stand en mocht voor het eerst deze winter het zegegebaar maken. Betsema strandde op een handvol seconden, Cant eiste de derde podiumplaats op.

“Het was niet zo dat ik in de slotronde helemaal door mijn krachten heen zat, maar door de regen werd het steeds gladder en ik wilde vooral geen fouten maken waardoor ik nog veel meer tijd zou verliezen”, verklaarde Van Loy. “Mijn traditionele goede start kwam me hier goed van pas. Ik kon snel enkele seconden voorsprong nemen en iedereen uit mijn entourage riep me toe om vol door te gaan. Dat leverde me een mooie voorsprong op die me toeliet om in die slotfase de nodige zekerheid in te bouwen.”

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10: 1. Ellen Van Loy 47:57; 2. Denise Betsema (Ned) 0:04; 3. Sanne Cant 0:17; 4. Loes Sels 0:26; 5. Inge van der Heijden (Ned) 1:11; 6. Marthe Truyen 1:20; 7. Joyce Vanderbeken 1:34; 8. Aniek van Alphen (Ned); 9. Maghalie Rochette (Can) 1:49; 10. Lizzy Witlox (Ned) 2:15.

Cant sprint sneller dan Verdonschot in Mol

Equano-Wase Zon sterk verjongd richting nieuw seizoen

Equano-Wase Zon sterk verjongd richting nieuw seizoen