Betsema nu ook in Wereldbeker van Koksijde de beste

Topweekend voor Denise Betsema. Eén dag na haar overwinning in Wachtebeke was ze ondanks een startplaats op rij drie ook de beste in de Wereldbeker van Koksijde. Marianne Vos blijft ondanks een matige twaalfde plaats leidster in de stand.

Vos nam met bravoure de kopstart en ontwikkelde ook meteen een stevig tempo. Na een terugval belandde ze echter in een groepje op twintig seconden van een leidend viertal met Nikki Brammeier, Sanne Cant, Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado. Katherine Compton zat ook niet ver en vond aansluiting op het einde van de tweede ronde. Niet veel later pikte ook Betsema nog aan, waardoor we een kopgroep van zes kregen.

Cant, in de voorafgaande nacht nochtans gekweld door darmklachten, probeerde in een lange zandstrook het verschil te maken, maar Betsema dichtte het kloofje, enkel Compton ging al definitief overboord. Betsema nam het initiatief over en nu was het Cant die na een foutje afhaakte en de na een slechte start sterk terugkerende Alice Maria Arzuffi zag naderen.

Vooraan bleef Betsema druk zetten en dat zorgde voor lichte afscheiding. De Nederlandse van Marlux-Bingoal kon met een handvol seconden voorsprong richting finish, in de strijd voor plaats twee rekende Brammeier af met Worst en Alvarado. Cant zakte nog terug naar plaats zeven, achter Arzuffi en Laura Verdonschot.

“Wat een weekend”, aldus Betsema. “Gisteren was al een topmoment, maar een Wereldbeker winnen is natuurlijk nog iets anders. Ik moest weliswaar van start gaan vanop de derde startrij, maar op de lange steile klim vond ik meteen een goed spoor en kon ik al een eind opschuiven. Het parcours was ook vrij breed, waardoor ik ook daarna vlot enkele plaatsen kon winnen. Toch was het een beetje verrassend dat ik zo snel de aansluiting kon vinden bij de kopgroep. Waar dit gaat eindigen? Ik hoop heel hoog, bijvoorbeeld met een topprestatie in het WK ook. Ik besef dat ik nog maar net kom kijken en ook nog veel te leren heb, maar met ambitie hebben is niets mis.”

Top 10: 1. Denise Betsema (Ned) 45:53; 2. Nikki Brammeier (GBr) 0:08; 3. Annemarie Worst (Ned) 0:11; 4. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 0:12; 5. Alice Maria Arzuffi (Ita) 0:27; 6. Laura Verdonschot 0:29; 7. Sanne Cant 0:30; 8. Ellen Van Loy 0:44; 9. Evie Richards (GBr); 10. Fleur Nagengast (Ned) 1:03.

Thalita de Jong vanaf 1 januari in eenmansploeg

Thalita de Jong vanaf 1 januari in eenmansploeg

Denise Betsema pakt winst in eerste Ambiancecross in Wachtebeke