Lucinda Brand boekt winst in Wereldbeker Tabor

Het was pas haar derde cross van het seizoen, maar Lucinda Brand heeft wel de vierde manche van de Wereldbeker in het Tsjechische Tabor gewonnen. In de slotronde kon ze enkele seconden afstand nemen van haar naaste concurrentes. Europees kampioene Annemarie Worst en Alice Maria Arzuffi sprintten naar de andere podiumplaatsen. Ellen Van Loy werd vierde, Sanne Cant moest na een foutje in de slotronde vrede nemen met plaats zes.

Marianne Vos, na onder meer overwinningen in Waterloo en Bern leidster in de Wereldbeker, maakte de verplaatsing naar Tabor niet. Een unieke gelegenheid voor de concurrentes om een groot deel van hun aanzienlijke achterstand weg te werken. Sanne Cant en Kaitlin Keough konden zelfs de leidersplaats overnemen. De Amerikaanse had daar wel een overwinning voor nodig, Cant had aan een tweede plaats genoeg.

Terwijl de openingsronde voor Keough niet vlekkeloos verliep waardoor ze ver terugzakte, nestelde Cant zich in een ruime kopgroep met verder Maud Kaptheijns, Annemarie Worst, Ellen Van Loy, Alice Maria Arzuffi, Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema. Even later kwamen ook Pavla Havlikova en Lucinda Brand aansluiten, net op het moment dat Worst enkele seconden voorsprong kon nemen na een slipper van de in haar spoor rijdende Cant.

Het was zowaar Worsts ploeggenote Arzuffi die de achtervolging inzette en de kloof dichtte, enkel Kaptheijns en Havlikova verloren terrein. In de op één na laatste ronde nam Cant de koppositie en ze probeerde de rest serieus onder druk te zetten, maar het kloofje bleef klein en net voor het aansnijden van de slotronde plooide de accordeon met zeven rensters weer dicht.

Terwijl Brand op haar beurt haar troeven op tafel gooide, deed Cant op een steil knikje letterlijk een knieval die haar een pak seconden kostte. Winst en mogelijke leidersplaats in de Wereldbeker waren meteen weg. De voorsprong van Brand op de eerste achtervolgsters bleef heel beperkt, maar toen ze na de balken veruit het vlotst op de fiets sprong om de hellende strook aan te vatten, was de beslissing gevallen.

“Ik denk dat mijn uithouding als wegrenster beslist heeft over winst”, stelde Lucinda Brand. “In de slotronde heb ik daarnaast ook mijn kracht uitgespeeld. Er stond een stevige wind die in het nadeel blies op het lastigste stuk naar het hoogste punt van het parcours en daar heb ik op die manier het verschil kunnen maken.”

Top 10: 1. Lucinda Brand (Ned) 40:19; 2. Annemarie Worst (Ned) 0:05; 3. Alice Maria Arzuffi (Ita) 0:06; 4. Ellen Van Loy 0:07; 5. Denise Betsema (Ned); 6. Sanne Cant 0:13; 7. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 0:34; 8. Aida Nuno Palacio (Spa) 0:48; 9. Pavla Havlikova (Tsj); 10. Katerina Nash (Tsj) 0:49.

Worst sprint naar winst in Hamme, Cant verovert leiding Sack Ladies Trophy

Alice Maria Arzuffi maakt het verschil bergop in Gavere