Sanne Cant verslaat Loes Sels in Niel

Sanne Cant verslaat Loes Sels in Niel

Wereldkampioene Sanne Cant heeft haar eerste klassementscross van het seizoen gewonnen. Na de overwinningen in de Brico-crossen van Meulebeke en Lokeren werd ze nu primus in de tweede wedstrijd van de Sack Zelfbouw Ladies Trophy in Niel. In de slotmeters rekende ze af met Loes Sels, Ellen Van Loy werd derde en Kim Van de Steene vierde. Deze laatste blijft leidster in het klassement.

Met Alice Maria Arzuffi, Annemarie Worst en Geerte Hoeke kwamen de nummers twee, drie en vijf van de openingsmanche op de Koppenberg niet aan de start in Niel, waar de regen voor een eerste wedstrijd met wat modder en glibberige stroken zorgde. Na een schuiver van de best gestarte Eva Lechner konden Sels, Cant en Van Loy in de openingsronde een kloof slaan. De matig gestarte Katherine Compton kon snel opschuiven en vond op het einde van de tweede ronde aansluiting bij de kopgroep, Van de Steene had het iets moeilijker om na haar mindere start op te schuiven en kwam in het gezelschap van Laura Verdonschot door op vijftien seconden.

Door een val en een fietswissel werd de winnares van de Koppenberg even later opnieuw teruggeslagen tot bijna een halve minuut. Ook vooraan was ondertussen een en ander gebeurd. Van Loy verloor voeling met de kopgroep toen ze ten val kwam op een schuine kant, Compton had blijkbaar heel veel gegeven om vooraan aan te sluiten, zakte stilaan weg en kwam vervolgens ook nog eens stevig ten val met een pijnlijke enkel tot gevolg.

Terwijl Van de Steene andermaal op zoek ging naar Van Loy en de derde plaats, bleken Cant en Sels elkaar waard in de spits van het gebeuren. In de slotronden probeerde Sels haar jongere nichtje onder druk te zetten, maar die beet zich vast in het wiel. Een klein foutje van de wereldkampioene leverde Sels in de laatste hectometers even tien meter voorsprong op, maar Cant vocht terug en slaagde er net voor de verharde weg richting finish in om de leiding te veroveren. Tot een echte sprint kwam het niet, want Sels paste meteen bij de snedige versnelling van Cant. Van Loy hield de naderende Van de Steene net achter zich en werd derde.

“Als het zo lang geleden is dat je nog eens een klassementscross won, is het heel leuk als het eindelijk weer lukt”, zei Cant. “Misschien ben ik nu opnieuw vertrokken voor een tijdje. Het was ideaal om samen met Loes aan de leiding te komen. Wij profiteren niet van elkaars werk en nemen om de beurt de kop. Ik wilde in de slotronde graag aan de leiding aan de zandbak beginnen, maar Loes had hetzelfde idee en kon me afhouden. De reeks van kort na elkaar volgende bochtjes was mijn volgende doel om een manoeuvre te doen, maar ik maakte er zelf een foutje en moest vervolgens even alles geven om weer aan te pikken. Toen wist ik dat het in de sprint zou moeten gebeuren.”

Archieffoto Sportfoto.be

Top 10: 1. Sanne Cant 43:32; 2. Loes Sels 0:04; 3. Ellen Van Loy 0:22; 4. Kim Van de Steene 0:24; 5. Laura Verdonschot 0:53; 6. Nikki Brammeier (GBr) 0:56; 7. Elle Anderson (USA) 1:18; 8. Helen Wyman (GBr) 1:31; 9. Marion Norbert Riberolle (Fra) 1:36; 10. Eva Lechner (Ita) 1:52.

Alice Maria Arzuffi maakt het verschil bergop in Gavere

Nederland boven in EK, titel voor Annemarie Worst