Vos verstevigt leidersplaats Wereldbeker met winst in Bern

Marianne Vos heeft met de overwinning in het Zwitserse Bern haar leidersplaats in de Wereldbeker verstevigd. In de slotronde nam ze afstand van haar landgenote Annemarie Worst, Katie Compton werd derde en wereldkampioene Sanne Cant vierde.

Eva Lechner nam zoals wel vaker de beste start en samen met Vos nam de Italiaanse kampioene in de openingsronde ook een beetje voorsprong, maar met onder meer Ellen Van Loy, Cant, Compton, Worst, Loes Sels en Fleur Nagengast sloot een heel pelotonnetje aan. Cant nam dan even de koppositie in handen, maar toen Vos overnam, moest ze passen. De Nederlandse had bij de tweede doortocht twaalf seconden voorsprong op Cant, Worst, Van Loy en Compton.

Terwijl Van Loy en Cant na een foutje van die eerste voeling verloren bij de achtervolgsters, deed Worst een poging om de kloof met Vos te overbruggen. Net als vorige week in Gieten lukte dat ook, maar waar ze toen ook snel afstand kon nemen van Vos, bleek die nu toch taaier. Bij het aanvatten van de slotronde eiste Vos opnieuw de koppositie op en dreef ze het tempo gevoelig op. Dat was er te veel aan voor Worst, die vrede moest nemen met de tweede plaats. Compton werd afgescheiden derde, Cant rekende in een sprintje voor plaats vier af met Ceylin del Carmen Alvarado. De wereldkampioene wordt daardoor tweede in de WB-stand, maar wel op 68 punten van Vos.

“Het was een mooi gaatje dat ik in de tweede ronde kon slaan, maar Annemarie dichtte die kloof ook heel vlot. Ze gaf mij ook daarna een uitstekende indruk, waardoor ik besefte dat ik van goeden huize zou moeten zijn om haar te kunnen verslaan. In de slotronde kon ik haar toch onder druk zetten en het verschil maken”, zei Vos.

Top 10: 1. Marianne Vos (Ned) 41:00; 2. Annemarie Worst (Ned) 0:09; 3. Katherine Compton (USA) 0:22; 4. Sanne Cant 0:34; 5. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 0:35; 6. Maghalie Rochette (Can) 0:43; 7. Ellen Van Loy 0:51; 8. Alice Maria Arzuffi (Ita) 0:53; 9. Eva Lechner (Ita) 0:55; 10. Kaitlin Keough (USA) 0:57.

Denise Betsema duidelijk de sterkste in Neerpelt

Arlenis Sierra snelste in Tour of Guangxi