Sanne Cant geeft eindzege Wereldbeker extra glans met winst in Hoogerheide

Zonder heel diep in het krachtenarsenaal te moeten gaan pakte Sanne Cant in Hoogerheide winst in de slotmanche van de Wereldbeker. Een kleine versnelling halverwege de wedstrijd volstond om solo naar de zege te fietsen. Van de eindzege was ze al eerder zeker.

Eva Lechner had de snelste start en draaide als eerste het veld in voor Maud Kaptheijns en Cant. Lechner en Cant maakten zich al snel los en kwamen na de eerste ronde door met acht seconden voorsprong. De reactie volgde van Jolanda Neff en Evie Richards. Dit duo gaf de indruk vooraan te kunnen aansluiten, maar bleef steken op een handvol seconden. Het was zelfs zo dat Pauline Ferrand Prévot bij de achtervolgsters kon aansluiten.

In een oplopend stukje kon Cant in de vierde van zes af te leggen ronden een kloofje slaan ten opzichte van Lechner. Het bleek meteen voldoende voor de wereldkampioene want haar voorsprong bouwde ze vervolgens enkel verder uit. Minder goed verging het intussen Neff en Ferrand Prévot in de achtervolging. De twee kwamen naast elkaar ten val in een afdaling. Voor beide rensters zat de wedstrijd er meteen op. Neff kwam met de schrik vrij, de Franse kampioene kermde van de pijn en werd afgevoerd met hevige pijn in de linkerarm.

Sanne Cant werd niet meer bedreigd en toonde zo klaar te zijn voor het WK van volgende week. Evie Richards leek even tot bij Lechner te kunnen komen, maar een foutje in de slotfase hield haar op plaats drie en verzekerde Lechner van de tweede plek. Een klein groepje sprintte op vijftig seconden om plaats vier. Een fel terugvechtende Marianne Vos was in die sprint de snelste.

"Deze zege geeft me vertrouwen voor het WK, want ik zou die regenboogtrui graag behouden", zei Cant. "De voorbije week miste ik door ziekte de ministage van de nationale ploeg in Valkenburg en daardoor startte ik ook hier met wat twijfels. Ik koos er dan ook bewust voor om niet te voortvarend van start te gaan, maar het tempo van Lechner kon ik al bij al gemakkelijk aan. Van zowat half koers voelde ik me ook echt goed, ik kon een kloofje slaan en dat tempo vervolgens goed aanhouden."

Top 10 Hoogerheide: 1. Sanne Cant 47:31; 2. Eva Lechner (Ita) 0:10; 3. Evie Richards (GBr) 0:19; 4. Marianne Vos (Ned) 0:51; 5. Kaitlin Keough (USA); 6. Alice Maria Arzuffi (Ita) 0:52; 7. Christine Majerus (Lux) 0:54; 8. Nikki Brammeier (GBr) 0:57; 9. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 1:08; 10. Maud Kaptheijns (Ned) 1:22.

Top 10 eindstand Wereldbeker: 1. Sanne Cant 608 punten; 2. Kaitlin Keough (USA) 501; 3. Eva Lechner (Ita) 476; 4. Nikki Brammeier (GBr) 401; 5. Katherine Compton (USA) 400; 6. Katerina Nash (Tsj) 396; 7. Helen Wyman (GBr) 393; 8. Ellen Van Loy 375; 9. Maud Kaptheijns (Ned) 351; 10. Sophie de Boer (Ned) 337.

 

Pech houdt Richards niet van wereldtitel U23, Verdonschot pas tiende

Fien Delbaere: "Dubbel gemotiveerd om bij Autoglas Wetteren te tonen wat ik kan"

Fien Delbaere: "Dubbel gemotiveerd om bij Autoglas Wetteren te tonen wat ik kan"