Compton domineert in Nommay, Cant zeker van eindzege Wereldbeker

Compton domineert in Nommay, Cant zeker van eindzege Wereldbeker

In het Franse Nommay heeft Katherine Compton een eerste overwinning in de Wereldbeker van dit seizoen geboekt. De Amerikaanse kampioene ging met ruim verschil haar landgenote Kaitlin Keough en Pauline Ferrand-Prévot vooraf. Sanne Cant kwam niet verder dan de twaalfde plaats, maar dat was wel voldoende om met één wedstrijd te gaan zeker te zijn van de eindzege in de Wereldbeker.

De wereldkampioene had zeker geen topdag. Cant startte nog wel goed en ging als derde de eerste bocht in, maar vervolgens verloor ze toch snel enkele plaatsen en toen ze even later ook halt moest houden om een nukkige ketting op zijn plaats te leggen, zag ze nog een pak rensters passeren. Cant verzeilde zo tussen positie tien en vijftien en ze slaagde er vervolgens niet echt meer in om opnieuw op te schuiven. Ze bleef de hele tijd in de buurt van rensters als Caroline Mani, Jolanda Neff en Katerina Nash.

Uiteindelijk hield Cant in de sprint net de Duitse Elisabeth Brandau achter zich, goed voor een twaalfde plaats. Zo hield ze in de stand van de Wereldbeker 82 punten voorsprong over op eerste achtervolgster Keough, in Hoogerheide zijn er volgende week voor de winnares nog tachtig te verdienen. Cant is na de seizoenen 2014-2015 en 2015-2016 met andere woorden zeker van een derde eindzege in de Wereldbeker, waarmee ze naast Daphny van den Brand bovenaan de ranglijst komt.

“Het klassement is binnen, maar daarmee is zowat alles gezegd”, zei Cant. “Mijn eerste halve ronde was al niet goed en dan liep ook mijn ketting nog eens vast. Daarna was er geen beterschap en bleef ik hangen, een slechte dag.”

De strijd om de overwinning ging dus aan Cant voorbij, maar spannend was het ook niet. Reeds in de openingsronde sloeg Compton een duidelijke kloof ten opzichte van de concurrentie. Alice Maria Arzuffi bleef in eerste instantie nog het dichtst in de buurt, maar ook zij kwam na één ronde al door op bijna twintig seconden van de leidster. Helen Wyman en Christine Majerus volgden nog iets verderop, dan kwam een groepje door met Ellen Van Loy, Keough, Nash en Neff.

Compton reed steeds verder weg, in de strijd om de tweede plaats zag Arzuffi eerst Keough voorbijrijden, daarna sloten ook Wyman, Majerus en de sterk terugkerende Ferrand-Prévot aan bij de Italiaanse. In de slotronde reed de Franse kampioene naar de derde podiumplaats. Van Loy finishte als eerste Belgische op de negende plaats.

“Ik voelde me heel goed bij de opwarming en toen ik al snel een kloofje had, ben ik vol doorgegaan”, stelde Compton. “Ik hou van de modder, al maakte ik wel enkele foutjes. Het WK is pas over twee weken, maar als ik mijn vormpeil kan doortrekken tot dan is er in Valkenburg wel wat mogelijk.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Katherine Compton (USA) 45:03; 2. Kaitlin Keough (USA) 0:55; 3. Pauline Ferrand-Prévot (Fra) 1:20; 4. Helen Wyman (GBr) 1:30; 5. Christine Majerus (Lux); 6. Alice Maria Arzuffi (Ita) 1:42; 7. Eva Lechner (Ita) 2:04; 8. Jolanda Neff (Zwi) 2:21; 9. Ellen Van Loy 2:38; 10. Caroline Mani (Fra) 2:42.

 

Goud en brons voor Nicky Degrendele op Wereldbeker in Minsk

Goud en brons voor Nicky Degrendele op Wereldbeker in Minsk

Ladies Cycling Trophy Oost-Vlaanderen breidt uit naar 25 wedstrijden

Ladies Cycling Trophy Oost-Vlaanderen breidt uit naar 25 wedstrijden