Thalita de Jong wint in Zonnebeke, maar rekent niet op een WK-selectie

Thalita de Jong wint in Zonnebeke, maar rekent niet op een WK-selectie

Thalita de Jong heeft voor het eerst sinds lang weer eens een veldrit kunnen winnen. De gewezen wereldkampioene was de beste in Zonnebeke.

Samen met Loes Sels en Ellen Van Loy kon de Nederlandse snel een kloofje slaan. De Jong wou zichzelf testen en voerde de forcing. Met succes, want Sels en Van Loy hadden snel door dat er tegen De Jong niet viel op te tornen. “Dit is een overwinning die enorm veel deugd doet. Niet alleen omdat het mijn eerste zege is deze winter, maar ook omdat het de eerste voltreffer is voor mijn nieuwe ploeg Experza-Footlogix”, liet de laureate na afloop optekenen.

De Jong kwam vorig jaar tijdens de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide ten val en kampte sindsdien met verscheidene problemen. Het was een lange weg terug, maar met de zege in Zonnebeke toonde ze dat ze opnieuw richting haar topvorm gaat. Ze twijfelt echter of ze er op het wereldkampioenschap in Valkenburg bij kan zijn. “De concurrentie voor de vijf plaatsjes is heel groot. Het kan in mijn voordeel spelen dat Sophie de Boer al een punt achter het seizoen zette. Een nadeel is dan weer dat ik niet werd opgenomen in de ploeg voor de Wereldbeker in Nommay. Dat duidt er volgens mij op dat ik niet echt moet rekenen op een WK-selectie.”

De Jong komt zondag aan de start van de wedstrijd in het Luxemburgse Leudelange. Loes Sels en Ellen Van Loy vertrokken na de wedstrijd in Zonnebeke ijlings naar Nommay. “Deze wedstrijd is toch wel zwaarder uitgevallen dan gedacht”, stelde Sels. “Ik zat in derde positie toen Ellen Van Loy een gaatje liet vallen. Die kloof kregen we niet meer dicht. Ik heb snel de focus gericht naar de tweede plaats. En morgen wacht ons opnieuw een zware cross. De verplaatsing zal nog wel meevallen, want we slapen halverwege.”

Ellen Van Loy kon leven met haar derde plaats. “Het had geen zin om, met de wereldbekerconfrontatie in Nommay in het achterhoofd, voluit te gaan. Ik heb me in het tweede gedeelte van de wedstrijd dan ook wat gespaard.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Thalita de Jong (Ned/Experza-Footlogix) 44:36; 2. Loes Sels 1:01; 3. Ellen Van Loy 1:44; 4. Jolien Verschueren 2:29; 5. Pavla Havlikova (Tsj) 2:40; 6. Lizzy Witlox (Ned) 2:58; 7. Shana Maes 3:11; 8. Marthe Truyen 3:28; 9. Bianca van den Hoek (Ned) 3:34; 10. Suzanne Verhoeven 3:45.

 

Ladies Cycling Trophy Oost-Vlaanderen breidt uit naar 25 wedstrijden

Ladies Cycling Trophy Oost-Vlaanderen breidt uit naar 25 wedstrijden

Sanne Cant verovert negende opeenvolgende Belgische titel

Sanne Cant verovert negende opeenvolgende Belgische titel