Sanne Cant verovert negende opeenvolgende Belgische titel

Sanne Cant verovert negende opeenvolgende Belgische titel

Topfavoriete Sanne Cant heeft in Koksijde haar negende opeenvolgende nationale titel bij de dames elite veroverd. Ellen Van Loy, voor de zesde keer naeen op het podium, werd tweede en Loes Sels derde.

Iets meer dan een ronde gaf Laura Verdonschot de indruk dat ze het wereldkampioene Cant net als vorig jaar in Oostende een hele cross lang lastig zou kunnen maken. Ze nam snel over van de sterk gestarte Joyce Vanderbeken, in 2009 de laatste kampioene voor de heerschappij van Cant begon, en kon zelfs een kleine kloof slaan. Helemaal op het einde van de openingsronde kwam Cant aansluiten, even later had ze aan één lange zandstrook genoeg om het verschil te maken.

Terwijl Cant stelselmatig verder uitliep, moest Verdonschot na haar snelle openingsronde wat naar adem happen. Ze zag eerst Van Loy voorbijrijden en vervolgens ook Sels en heel even Kim Van de Steene terugkeren in haar spoor. Verdonschot kon zich even later herstellen en reed weer wat weg, maar bij het ingaan van de slotronde kon Sels er toch opnieuw een duel om brons van maken. De ervaren Sels toonde zich uiteindelijk iets sterker.

Podium elite.jpg

“Het was een technisch heel veeleisend parcours. Als je heel even uit de diepe sporen kwam, stond je meteen helemaal stil”, stelde Cant. “Vanaf de tweede ronde heb ik het initiatief genomen en mijn eigen tempo gezocht. Dat bleek voldoende om snel een gaatje te slaan, vervolgens was het vooral zaak om zo weinig mogelijk fouten te maken. Helemaal foutloos rondrijden lukt hier niet, één keer maakte ik een knieval. Ik reed op een klimmetje tot tegen de spandoeken, maar net op die plaats stond er een paaltje achter. Gelukkig had ik geen stukken en ook mijn stuur stond nog recht. Veel tijd verloor ik er niet, ik denk zelfs dat ik ook in die ronde meer voorsprong nam.”

Volgend jaar wenkt de tien op tien voor Cant, een prestatie die Roland Liboton haar voordeed bij de mannen. “Ach, dat is nog een jaar. Ik ben op dit moment vooral blij met het feit dat ik dit seizoen al twee truien heb veroverd. Een titel pakken terwijl je de regenboogtrui draagt, zo vaak krijg je die kans niet.”

Suzanne Verhoeven beste belofte

In dezelfde wedstrijd streden ook de dames beloften en junioren gezamenlijk voor hun nationale titel. Al snel bleken Suzanne Verhoeven en Marthe Truyen de beteren. Zij bleven een hele tijd ook echt in elkaars buurt, maar in de slotfase reed Verhoeven dan toch verder weg van Truyen. Als zevende en negende finishten beide rensters knap binnen de top tien algemeen. Axelle Bellaert viel daar als elfde net buiten, maar dat leverde haar wel nog de bronzen medaille bij de jeugd op.

Verhoeven.jpg

“Tot twee jaar geleden had ik de dubbele nationaliteit, maar sinds twee jaar heb ik resoluut voor België gekozen”, zei Verhoeven, dochter van ex-prof Nico. “Ik heb altijd in België gewoond en voel me om die reden ook meer Belgische dan Nederlandse. Mijn keuze valt dus eigenlijk logisch te verklaren. Het was mijn ambitie om hier vandaag de Belgische titel te veroveren. Ik ben blij dat ik daarin ben geslaagd.  Mijn start was goed en aanvankelijk volgde ik het spoor van Marthe Truyen en Axelle Bellaert. Na twee ronden heb ik de koers zelf in handen genomen. Ik kon een gaatje slaan en keek niet meer om.”

Verhoeven zet haar zinnen nu op het wereldkampioenschap. “Van bondscoach Sven Vanthourenhout vernam ik dat we met drie Belgische beloften aan het WK zullen deelnemen. Met een plaats in de top vijftien ben ik tevreden in Valkenburg. Dat wordt sowieso een speciale wedstrijd, want veel van mijn familie woont nog in Nederland.”

Podium beloften.jpg

Foto's MVH

Top 10: 1. Sanne Cant (IKO-Beobank) 44:27; 2. Ellen Van Loy 1:05; 3. Loes Sels 1:19; 4. Laura Verdonschot 1:42; 5. Kim Van de Steene 2:00; 6. Joyce Vanderbeken 2:54; 7. Suzanne Verhoeven 3:08; 8. Karen Verhestraeten 3:30; 9. Marthe Truyen 3:52; 10. Jolien Verschueren 4:49.

 

Thalita de Jong wint in Zonnebeke, maar rekent niet op een WK-selectie

Thalita de Jong wint in Zonnebeke, maar rekent niet op een WK-selectie

Julie Brouwers neemt snel alle twijfels weg en verovert Belgische titel

Julie Brouwers neemt snel alle twijfels weg en verovert Belgische titel