Rit- en eindwinst voor Anouska Koster in Lotto Belgium Tour

Rit- en eindwinst voor Anouska Koster in Lotto Belgium Tour

Niet Jolien D’hoore of Marianne Vos, maar wel Anouska Koster heeft de Lotto Belgium Tour op haar naam geschreven. De 24-jarige Nederlandse ploeggenote van Vos won na een sterke prestatie op de Geraardsbergse Vesten en had ook meer dan voldoende voorsprong om de eindzege te veroveren.

D’hoore en Vos hadden het de voorbije dagen al drie keer onder mekaar uitgevochten en die strijd zou ook in de door regen en wind nog harder gemaakte koninginnenrit in Geraardsbergen - een mini Ronde van Vlaanderen met twaalf beklimmingen waarbij tweemaal de Muur - wel een vervolg krijgen, zo werd algemeen aangenomen. Al benadrukten ze bij WM3 Pro Cycling dat ze met ook Koster en Korevaar vooraan in het klassement nog andere troeven op tafel konden leggen.

En dat bleek al snel toen Koster meeging in een vroege ontsnapping met elf. Samen met onder meer Ruth Winder, Giorgia Bronzini, Emilie Moberg en Elise Delzenne reed ze een minuutje weg van het peloton, maar na de eerste passage over de Muur was de hergroepering een feit. Op veertig kilometer van de finish volgde een aanval van Coryn Rivera, de derde in de stand, en opnieuw glipte Koster mee. Hun voorsprong liep op tot een minuut – op dat moment was Rivera de virtuele leidster – maar op de Muur reed Vos de kloof weer dicht met enkele rensters in haar zog. 

Toen vervolgens Winder versnelde, was Koster andermaal bij de pinken. De twee reden samen richting finish op de Vesten. Winder, in de stand op twaalf seconden van Koster, probeerde nog het verschil te maken, maar Koster gaf geen krimp en reed de Amerikaanse in de slotmeters zelf uit het wiel. Lotte Kopecky reed nog weg uit de eerste achtervolgende groep en finishte als derde. Vos en D’hoore, de kemphanen van de eerste drie dagen, werden respectievelijk vierde en zevende. Voor Vos voldoende om in de eindstand achter Koster en Winder de derde podiumplaats op te eisen. D’hoore viel net naast het eindpodium en Kopecky werd nog achtste.

DSC_9407.JPG

D’hoore, als leidster aan de slotrit begonnen, kwam uiteindelijk drie seconden tekort voor een podiumplaats. “Zoals verwacht was deze slotrit heel zwaar”, zei ze. “Voor mij is het belangrijkste dat ik de voorbije dagen goed aan de conditie heb kunnen werken in het vooruitzicht van het wereldkampioenschap. Zondag start ik in de Vuelta Challenge in Madrid en dan gaat de focus voluit naar de regenboogstrijd in Bergen.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Anouska Koster (Ned/WM3 Pro Cycling) 114 km/3u04:48 (gem. 37,01 km/u); 2. Ruth Winder (USA) 0:04; 3. Lotte Kopecky 0:47; 4. Marianne Vos (Ned) 1:06; 5. Megan Guarnier (USA) 1:09; 6. Elise Delzenne (Fra); 7. Jolien D’hoore; 8. Liane Lippert (Dui); 9. Eugenia Bujak (Pol) 1:13; 10. Polona Batagelj (Slo) 1:16.

Top 10 eindstand: 1. Anouska Koster (Ned/WM3 Pro Cycling) 8u45:02; 2. Ruth Winder (USA) 0:20; 3. Marianne Vos (Ned) 0:47; 4. Jolien D’hoore 0:50; 5. Megan Guarnier (USA) 1:17; 6. Coryn Rivera (USA) 1:20; 7. Eugenia Bujak (Pol) 1:21; 8. Lotte Kopecky 1:41; 9. Liane Lippert (Dui) 2:08; 10. Elise Delzenne (Fra) 2:12.
 

Femke Verstichelen sneller dan zusjes Debboudt in Ursel

Jolien D'hoore wint opnieuw en herovert gouden leiderstrui

Jolien D'hoore wint opnieuw en herovert gouden leiderstrui