Vos nu sneller dan D'hoore en daardoor leidster Lotto Belgium Tour

Vos nu sneller dan D'hoore en daardoor leidster Lotto Belgium Tour

Het ziet er steeds meer naar uit dat de strijd voor de eindzege in de Lotto Belgium Tour een onderonsje wordt tussen Marianne Vos en Jolien D’hoore. Dinsdag kon de Belgische kampioene heel nipt de proloog winnen ten nadele van Vos, maar in de eerste rit in Meerbeke, en dit op de plaats waar jarenlang de Ronde van Vlaanderen finishte, zette de meervoudige Nederlandse wereldkampioene de puntjes op de i.

In volle finale reed ze de kloof op het ontsnapte trio Anouska Koster, Giorgia Bronzini en Megan Guarnier dicht. Zeven anderen die eerder deel uitmaakten van een dertienkoppige leidersgroep, waaronder ook D’hoore, loodste Vos door haar reactie mee naar de voorwacht. Dat kon Vos echter niet deren. Ze had nog genoeg krachten op overschot om de spurt naar haar hand te zetten en daarbij zelfs snelle meiden als D’hoore en Coryn Rivera naar de dichtste ereplaatsen te verwijzen.

Eerder werd de rit geanimeerd door een vlucht van het trio Kaat Hannes (Lensworld-Kuota) Trine Schmidt (Lotto Soudal Ladies) en Lenny Druyts (Sport Vlaanderen-Guill d’Or). Laatstgenoemde diende de rol te lossen toen het bij het opdraaien van een kasseistrook tot een lichte aanrijding kwam met Hannes, waarna Hannes en Schmidt door elf achtervolgers werden ingerekend: Vos, D’hoore, Rivera, Bronzini, Guarnier, Koster, Jeanne Korevaar, Eugenia Bujak, Abby-Mae Parkinson, Ruth Winder en Skylar Schneider. Deze kopgroep van dertien heerste in de finale.

Door haar zege pakte Vos tien bonificatieseconden waardoor ze in het klassement de leiding overneemt van D’hoore, die zes extra seconden sprokkelde. Daardoor staat de renster van Wiggle-High5 nu vier seconden in het krijt. “Zeker van winst ben je nooit als je met Jolien en Coryn richting finish rijdt”, zei Vos. “Een machtssprint zoals hier ligt me echter wel. Ik kende de aankomst ook nog van het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen, al won ik hier toen nooit. Ik heb nu ook de leiderstrui en indien mogelijk wil ik die uiteraard ook wel behouden, maar deze wedstrijd blijft in de eerste plaats toch de ideale voorbereiding op het WK in Bergen.”

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Marianne Vos (Ned/WM3 Pro Cycling) 114 km/2u52:49 (gem. 39,580 km/u); 2. Jolien D’hoore; 3. Coryn Rivera (USA); 4. Eugenia Bujak (Pol); 5. Kaat Hannes; 6. Anouska Koster (Ned) 0:02; 7. Ruth Winder (USA); 8. Trine Schmidt (Den); 9. Megan Guarnier (USA); 10. Skylar Schneider (USA).

Top 10 stand: 1. Marianne Vos (Ned/WM3 Pro Cycling) 2u58:11; 2. Jolien D’hoore 0:04; 3. Coryn Rivera (USA) 0:14; 4. Megan Guarnier (USA) 0:21; 5. Eugenia Bujak (Pol); 6. Anouska Koster (Ned) 0:23; 7. Ruth Winder (USA) 0:35; 8. Kaat Hannes 0:46; 9. Skylar Schneider (USA) 0:52; 10. Jeanne Korevaar (Ned) 0:53.

 

Jolien D'hoore wint opnieuw en herovert gouden leiderstrui

Jolien D'hoore wint opnieuw en herovert gouden leiderstrui

Jolien D'hoore zuchtje sneller dan Marianne Vos in proloog Lotto Belgium Tour

Jolien D'hoore zuchtje sneller dan Marianne Vos in proloog Lotto Belgium Tour