Van Vleuten wint Boels Rental Ladies Tour, Ensing pakt slotrit

Van Vleuten wint Boels Rental Ladies Tour, Ensing pakt slotrit

De eindzege van Annemiek van Vleuten (Orica-Scott) in de Boels Rental Ladies Tour is op de slotdag niet echt meer in gevaar gekomen. De dagzege ging naar haar landgenote Janneke Ensing (Alé Cipollini/foto).

Drie lange lussen vanuit Sittard met heel wat klimwerk voor een totale afstand van 157,1 kilometer, zo zag de slotrit eruit. Vrijwel meteen na de start vormde zich in twee tijden een kopgroep van elf met Christine Majerus, Amy Cure, Jeanne Korevaar, Rozanne Slik, Alexis Ryan, Chloe Hosking, Winanda Spoor, Lucinda Brand, Marta Tagliaferro, Roxane Knetemann en Natalie van Gogh. Met Knetemann op 4:52 als best geplaatste in het klassement kreeg de kopgroep wel wat ruimte, tot maximaal 2:35 na 90 kilometer.

Na een aanval van Anna van der Breggen, meteen gecounterd door Van Vleuten, werd het verschil gereduceerd. Het sein voor Katarzyna Niewiadoma en Janneke Ensing om in de reactie te gaan. Ze overbrugden de kloof met de kopgroep heel snel en zij vormden al iets meer een gevaar in de stand. Vandaar dat nu ook in het peloton stevig tempo werd gereden om de situatie onder controle te houden.

Niewiadoma, op 2:43 in het klassement, deed er ondertussen alles aan om vooraan alleen weg te geraken en na enkele pogingen lukte dat op dertig kilometer van de finish ook. Een gesloten overweg hield het peloton heel even op, maar desondanks kon de Poolse maximaal 1:40 uitlopen. Ze had haar krachten blijkbaar ook wat overschat, want in de slotfase slaagden Brand en Ensing erin om terug te keren. Deze laatste ging er meteen zelf vandoor en reed de laatste vier kilometer solo naar de zege.

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Janneke Ensing (Ned/Alé Cipollini) 157,1 km/4u11:57 (gem. 37,412 km/u); 2. Lucinda Brand (Ned) 0:30; 3. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:35; 4. Marta Bastianelli (Ita) 1:10; 5. Roxane Fournier (Fra); 6. Anouska Koster (Ned); 7. Elena Cecchini (Ita); 8. Emilia Fahlin (Zwe); 9. Sheyla Gutierrez (Spa); 10. Lisa Brennauer (Dui).

Top 10 eindstand: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Orica-Scott) 14u41:57; 2. Anna van der Breggen (Ned) 0:43; 3. Ellen van Dijk (Ned) 1:03; 4. Lisa Brennauer (Dui) 1:24; 5. Linda Villumsen (NZl) 1:49; 6. Chantal Blaak (Ned) 1:55; 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 2:04; 8. Janneke Ensing (Ned) 2:18; 9. Amy Pieters (Ned) 2:19; 10. Elena Cecchini (Ita) 2:27.

 

 

Femke Verstichelen sprint naar winst in Naast

Femke Verstichelen sprint naar winst in Naast

Elise Delzenne snelste van het pak in Hulste

Elise Delzenne snelste van het pak in Hulste