Sanne Cant vlot naar winst in Waterloo

Sanne Cant vlot naar winst in Waterloo

Sanne Cant kan in tegenstelling tot vorig jaar met een goed gevoel terugkeren uit de Verenigde Staten. Nadat de wereldkampioene vorige week in Iowa al derde was geworden, won ze nu de tweede wedstrijd in het kader van de Wereldbeker in Waterloo. Ze neemt ook de leiding in die Wereldbeker over van Katerina Nash.

Met 32 graden was het nog een pak warmer dan vorige week, de meeste rensters startten dan ook met een drinkbus op de fiets. Cant kende geen te beste start, maar kon tegen het einde van de openingsronde toch al opschuiven naar de vijfde plaats. Ellen Van Loy had ondertussen een kloofje geslagen en reed solo aan de leiding. Ze nam een tiental seconden voorsprong, maar na een schuiver konden Kaitlin Keough, Katherine Compton, Ellen Noble, Cant, Sophie de Boer en Nash aansluiten.

Terwijl Compton vooraan wegviel en Caroline Mani in haar plaats aansluiting vond, nam Cant in de derde van vijf ronden voor het eerst de leiding in de kopgroep. De wereldkampioene dreef het tempo op en nam al snel ook wat afstand. Enkele foutjes van haar vroegere gezellen deden de kloof alleen maar groter worden. Ze ging de slotronde in met achttien seconden voorsprong en haar overwinning kwam niet meer in gevaar.

“Mijn start was heel slecht”, begon Cant haar wedstrijdverhaal. “Ik vreesde dan ook dat ik al heel veel energie zou moeten verbruiken om gewoon op te schuiven, maar dat viel uiteindelijk nogal mee. Ongeveer half koers nam ik de koppositie, net voor een stuk van het parcours dat me echt wel goed lag. Plots had ik dan vijf, zes seconden voorsprong en vervolgens ben ik gewoon mijn eigen tempo blijven rijden om zeker mijn motor niet te oververhitten. Al was ik toch pas zeker van winst toen ik de finishlijn zag. Er zijn hier heel wat verraderlijke bochten waar altijd iets kan gebeuren. Dat we hier evenveel prijzengeld krijgen als de mannen is meegenomen. Zo wordt deze Amerikaanse trip misschien een nuloperatie in plaats van een verliespost.”

In de strijd om de tweede plaats moest Van Loy als eerste afhaken in het groepje van zes. Het waren Keough en De Boer die in de slotronde wat afstand konden nemen van de rest. Keough bleek iets sterker dan de Nederlandse en reed net als vorige week naar de tweede plaats. De Boer zag in de absolute slotfase Ellen Noble nog terugkeren en moest de Amerikaanse in de sprint voor de derde plaats laten voorgaan.

Foto MVH

Top 10: 1. Sanne Cant 43:13; 2. Kaitlin Keough (USA) 0:10; 3. Ellen Noble (USA) 0:16; 4. Sophie de Boer (Ned) 0:18; 5. Caroline Mani (Fra) 0:24; 6. Katerina Nash (Tsj) 0:30; 7. Ellen Van Loy 0:36; 8. Emma White (USA) 0:44; 9. Christel Ferrier-Bruneau (Can) 0:49; 10. Maud Kaptheijns (Ned) 0:53.

 

Duitse Kim Johanna Kohlmeyer solo naar zege in Berlare

Duitse Kim Johanna Kohlmeyer solo naar zege in Berlare

Winanda Spoor goed voor winst in Schelderode

Winanda Spoor goed voor winst in Schelderode