Italiaans toptalent Elena Pirrone pakt tweede regenboogtrui

Elena Pirrone gaf in het Noorse Bergen haar visitekaartje af voor een veelbelovende wielercarrière. Maandag mocht ze al de regenboogtrui in het tijdrijden bij de meisjes junioren aantrekken, vandaag snelde ze in haar stijl van hardrijdster ook naar de wereldtitel op de weg. 

De 18-jarige Italiaanse slaagde erin om een solo van 25 kilometer succesvol af te ronden. Ze kreeg de zege nochtans niet op een presenteerblaadje aangeboden. De voorsprong op een achtervolgende groep zonder Belgen schommelde lange tijd rond 20 seconden, mede te danken aan het afstoppingswerk van Letizia Paternoster, die in de sprint voor het zilver de Deense Emma Norsgaard Jorgensen moest laten voorgaan. 

En de Belgen? De drie Belgische meisjes vielen tot half koers bij momenten in de voorwacht te bespeuren, maar kraakten één voor één in het tweede wedstrijdgedeelte. “Ik kon aanvankelijk goed mee, maar in de afdalingen diende ik telkens een paar meter te laten. Bij de tweede klim bleef ik vijf tot zes kilometer lang op een tiental meter hangen, zonder dat ik de kloof kon dichten. Deze inspanningen hebben me genekt”, vertelde Lotte Rotman (29ste). 
“Met de beteren kon ik niet bergop, zo simpel is mijn conclusie. Er is nog een lange weg te gaan om in de buurt van de toppers te komen”, klonk het eerlijke relaas van Alana Castrique (34ste). En ook Shara Bossuyt (40ste) zag sterretjes. “Het parcours is eigenlijk nog zwaarder uitgevallen dan ik vooraf in gedachten had. Toen ze in de tweede ronde op de klim doortrokken, zat ik snel op mijn limiet.”

Top 10: 1. Elena Pirrone (Ita) 76,4 km/2u06:17 (gem. 36,299 km/u); 2. Emma Cecilie Norsgaard Jorgensen (Den) 0:12; 3. Letizia Paternoster (Ita); 4. Maria Novolodskaya (Rus); 5. Jade Wiel (Fra); 6. Pfeiffer Georgi (GBr); 7. Clara Copponi (Fra); 8. Simone Boilard (Can); 9. Anne-Sophie Harsch (Lux); 10. Evita Muzic (Fra);… 29. Lotte Rotman 4:12; 34. Alana Castrique; 40. Shari Bossuyt 4:30.
 

Thalita de Jong eerste naam bij nieuwe ploeg Experza-Footlogix

Thalita de Jong eerste naam bij nieuwe ploeg Experza-Footlogix

Jolien D'hoore kiest voor Orica-Scott

Jolien D'hoore kiest voor Orica-Scott