Van der Breggen wint, Van Vleuten steviger leidster in Boels Rental Ladies Tour

Anna van der Breggen won zaterdag de voorlaatste rit in de Boels Rental Ladies Tour, leidster Annemiek van Vleuten eindigde in haar wiel als tweede en verstevigde haar leidersplaats.

Deze voorlaatste rit kondigde zich aan als een zware klus. Tussen startplaats Stramproy en de finish in Vaals moest 137,5 kilometer worden verteerd met vooral in de tweede wedstrijdhelft heel wat hellingen. Nadat Bryony van Velzen (Lares-Waowdeals) na een val had moeten opgeven, was Sabrina Stultiens iets voorbij half koers de eerste die wat ruimte kreeg. Ze verzamelde een voorsprong van dertig seconden, maar vervolgens werd ze toch snel bijgehaald door een eerste groep van zowat dertig rensters. Een tweede peloton volgde toen al op een minuut.

Net voor het ingaan van de plaatselijke ronden in Vaals, goed veertig kilometer voor de finish, versnelde Alexis Ryan. Ze kreeg even later gezelschap van Romy Kasper. Toen ze een voorsprong van een halve minuut hadden uitgebouwd, reageerde Chantal Blaak. De eindwinnares van 2016, zesde in het klassement op 1:01, dichtte de kloof. Die bleef een tijdje stabiel, tot Van Vleuten zelf reageerde op twintig kilometer van de finish. Met Anna van der Breggen, Elisa Longo Borghini en Ellen van Dijk reed ze tot bij de leidsters, maar het tempo stokte en nog eens achttien rensters sloten aan.

Die 25 bleven niet lang samen, want Van der Breggen gooide op haar beurt een bommetje. Van Vleuten reageerde andermaal, ook Hannah Barnes pikte aan, maar ook deze ontsnapping ging niet door. Het was slechts uitstel, want een volgende hellende strook was voor Van der Breggen en Van Vleuten voldoende om opnieuw weg te glippen. En deze keer definitief, want het verschil liep snel op tot boven de twintig en even later zelfs veertig seconden. Van der Breggen kwam als eerste uit de laatste bocht, Van Vleuten drong niet echt aan en stelde zich tevreden met een grotere voorsprong in het klassement. Ze begint zondag aan de slotrit met 43 seconden voorsprong op Van der Breggen.

Top 10 rit: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 137,5 km/3u44:27 (gem. 36,757 km/u); 2. Annemiek van Vleuten (Ned); 3. Amy Pieters (Ned) 0:48; 4. Janneke Ensing (Ned); 5. Ruth Winder (USA); 6. Eugénie Duval (Fra); 7. Shara Gillow (Aus); 8. Tatiana Guderzo (Ita); 9. Chantal Blaak (Ned); 10. Elisa Longo Borghini (Ita).

Top 10 stand: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Orica-Scott) 10u28:50; 2. Anna van der Breggen (Ned) 0:43; 3. Ellen van Dijk (Ned) 1:03; 4. Lisa Brennauer (Dui) 1:24; 5. Linda Villumsen (NZl) 1:49; 6. Chantal Blaak (Ned) 1:55; 7. Amy Pieters (Ned) 2:19; 8. Elisa Longo Borghini (Ita) 2:26; 9. Elena Cecchini (Ita) 2:27; 10. Audrey Cordon-Ragot (Fra) 2:41.

 

 

Elise Delzenne snelste van het pak in Hulste

Elise Delzenne snelste van het pak in Hulste

Brennauer nipt sneller dan Hosking in Boels Rental Ladies Tour

Brennauer nipt sneller dan Hosking in Boels Rental Ladies Tour