Annemiek van Vleuten verovert wereldtitel tijdrijden

Annemiek van Vleuten is de nieuwe wereldkampioene tijdrijden. In Bergen ging ze haar landgenote Anna van der Breggen en de Australische Katrin Garfoot vooraf. Ann-Sophie Duyck, gehinderd door een probleem aan de heup, kwam niet verder dan de zestiende plaats.

Met Van der Breggen ging een van de topfavorietes reeds als tweede van start. De Nederlandse liet mooie tussentijden noteren en zette met 29:02 ook een scherpe eindtijd op de tabellen. Aanvankelijk kwam dan ook niemand in haar buurt. Tot Van Vleuten op het toneel verscheen. Zowel bij de eerste tussentijd als op de top van de klim zat ze heel dicht tegen de tijd van Van der Breggen aan, in de daaropvolgende afdaling sloeg ze haar slag om uiteindelijk met 28:50 twaalf seconden beter te doen dan haar landgenote.

Toen er vervolgens stilaan wat meer regen uit de lucht kwam vallen, leken goud en zilver voor Nederland nog meer een feit. Garfoot was de enige die nog enigszins in de buurt kwam. De twee Nederlandse dames bedreigen zat er weliswaar niet in, maar de Australische zag haar sterke prestatie wel beloond met brons.

Ann-Sophie Duyck, eerder dit jaar achter Ellen van Dijk goed voor zilver in het EK, kon haar ambitie niet waarmaken. De Belgische kampioene mikte op een plaats in de top acht en kwam na een sterke start ook nog als derde door bij het eerste tussenpunt, maar in de klim begon ze last te krijgen aan de linkerheup. Ze zakte bij elk tussenpunt wat verder weg en finishte uiteindelijk als zestiende, op iets meer dan twee minuten van Van Vleuten. “Tijdens de eerste klim begon mijn heup op te spelen en in de tweede helft van de race kon ik geen kracht meer zetten met mijn linkerbeen”, verduidelijkte Duyck haar mindere prestatie. “Het is een blessure die ik enkele weken geleden opliep, maar ik had er de voorbije dagen geen last meer van. Toen ik vol doorging op de klim, schoot het er echter opnieuw in.”

Top 10: 1. Annemiek van Vleuten (Ned) 21,1 km/28:50.35 (gem. 43,899 km/u); 2. Anna van der Breggen (Ned) 29:02.51; 3. Katrin Garfoot (Aus) 29:09.28; 4. Chloe Dygert (USA) 29:28.30; 5. Ellen van Dijk (Ned) 29:42.41; 6. Linda Villumsen (NZl) 29:46.08; 7. Ashleigh Moolman (Z-Af) 30:08.88; 8. Lauren Stephens (USA) 30:10.21; 9. Hannah Barnes (GBr) 30:13.77; 10. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 30:24.44;… 16. Ann-Sophie Duyck 30:53.22
 

Jolien D'hoore kiest voor Orica-Scott

Jolien D'hoore kiest voor Orica-Scott

Knappe achtste plaats voor Shari Bossuyt in WK tijdrijden junioren

Knappe achtste plaats voor Shari Bossuyt in WK tijdrijden junioren