Katerina Nash oppermachtig in Iowa, derde plaats voor Cant

Katerina Nash heeft in het Amerikaanse Iowa na een solo in de tweede wedstrijdhelft de eerste manche in het kader van de Wereldbeker gewonnen. Sanne Cant deed het met een derde plaats een pak beter dan vorig jaar, toen ze op hetzelfde parcours pas dertiende werd.

Ondanks het lastige parcours bleven in de eerste wedstrijdhelft dertien rensters bij elkaar in de buurt, met daarbij Sanne Cant en Ellen Van Loy. Vervolgens versnelde Katerina Nash, die als mountainbikester een omloop op haar maat vond. De Tsjechische reed op korte tijd zo’n twintig seconden weg van een eerste achtervolgend groepje, bestaande uit Cant, Sophie de Boer, Kaitlin Keough – voor haar huwelijk bekend onder de naam Antonneau –, Caroline Mani, Maud Kaptheijns en de Deense voormalige wereldkampioene mountainbike Annika Langvad. Katherine Compton, de winnares van vorig jaar, was na een val ondertussen ver teruggeslagen.

Kort voor het ingaan van de slotronde trok Keough nog in de achtervolging. De Amerikaanse naderde nog een beetje op Nash, maar een echte bedreiging voor de zege werd ze niet meer. Aanpikken bij de versnellende Keough lukte net niet voor Cant, maar de wereldkampioene bleef wel in strijd voor de derde podiumplaats. Daarvoor draaide het uiteindelijk uit op een sprintje met Sophie de Boer, waarbij Cant aan het langste eind trok. Daarmee was ze duidelijk heel tevreden. Een schril contrast met een jaar geleden, toen ze de eindzege in de Wereldbeker na de Amerikaanse trip met een negende plaats in Las Vegas en de dertiende in Iowa al zo goed als mocht vergeten.

Top 10: 1. Katerina Nash (Tsj/Clif Pro Team) 47:27; 2. Kaitlin Keough (USA) 0:12; 3. Sanne Cant 0:30; 4. Sophie de Boer (Ned) 0:31; 5. Maud Kaptheijns (Ned) 0:34; 6. Caroline Mani (Fra) 0:36; 7. Annika Langvad (Den) 0:37; 8. Ellen Noble (USA) 0:57; 9. Nikki Brammeier (GBr) 1:07; 10. Eva Lechner (Ita) 1:20.
 

 

Knappe achtste plaats voor Shari Bossuyt in WK tijdrijden junioren

Knappe achtste plaats voor Shari Bossuyt in WK tijdrijden junioren

Kaat Hannes boekt in Stekene tweede zege van het weekend

Kaat Hannes boekt in Stekene tweede zege van het weekend