Marianne Vos grijpt Europese titel in sprint met drie

In het Deense Herning heeft Marianne Vos op een wijze zoals in haar topjaren de Europese titel op haar naam geschreven. Uit de beslissende vlucht van zes rensters bleven er aan de meet drie over en de Nederlandse won de sprint voor de Italiaanse Giorgia Bronzini en de Russische Olga Zabelinskaya.

Shani Bloch-Davidov was de eerste aanvalster van de dag en kreeg meteen vrijgeleide. De Israëlische pakte een voorsprong van om en bij de minuut. Onder aanvoering van het Nederlandse team kwam het peloton terug. Er volgde een resem aanvallen, maar zonder succes. Ook Jessy Druyts waagde met een Litouwse eens haar kans, op 70 kilometer van de finish.

Echt serieus werd het op 50 kilometer van het einde. Negen rensters, waaronder Ann-Sophie Duyck, trokken in de aanval. Alle grote blokken waren vertegenwoordigd, maar op twee ronden van het einde was alles toch opnieuw te herdoen. Nederland zorgde, ondanks de aanwezigheid van de snelle Amy Pieters voorin, voor de nieuwe samensmelting. Er kwam een zoveelste aanval van zes rensters, maar het peloton hield hen in het vizier. Vijf kilometer verderop en een lekke band voor Jolien D’hoore later waren ook zij eraan voor de moeite. De Poolse Anna Plichta mocht even solo voorop rijden, maar niets leek te gaan dragen tot het einde.

Tot er nog 25 kilometer te gaan waren en de grote kanonnen naar voren trokken. Zeven rensters met het Italiaanse duo Elisa Longo Borghini en Giorgia Bronzini, de Nederlandse Marianne Vos, de Spaanse Sheyla Gutierrez, de Poolse Katarzyna Pawlowska, de Duitse Charlotte Becker en de Russische Olga Zabelinskaya pakten in een mum van tijd dertig seconden. Het verschil ging naar 45 seconden en Gutierrez waaide er voorin uit.

De Belgische en Franse dames regelden de achtervolging, maar kwamen slechts mondjesmaat dichterbij. Met een val op vijf kilometer van de finish schakelde Pawlowska zichzelf uit en Becker werd in haar ritme verstoord zodat ook zij vooraan verdween. Met vier leken ze richting finish te trekken. Hoewel, Zabelinskaya versnelde onder de rode vod, Longo Borghini zat door haar beste krachten heen en loste de rol. In een korte eindsprint hield Vos heel knap Bronzini af, Zabelinskaya nam vrede met het brons. Even later won de Française Roxane Fournier de sprint van het peloton om plaats vier. Jolien D’hoore werd hoofdschuddend zesde.

Top 10: 1. Marianne Vos (Ned) 120,6 km/2u51:13 (gem. 42,3 km/u); 2. Giorgia Bronzini (Ita); 3. Olga Zabelinskaya (Rus) 0:02; 4. Roxane Fournier (Fra) 0:15; 5. Amalie Dideriksen (Den); 6. Jolien D’hoore; 7. Kirsten Wild (Ned); 8. Lotta Lepistö (Fin); 9. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 10. Emilia Fahlin (Zwe);… 19. Jessy Druyts; 46. Sarah Inghelbrecht; 64. Ann-Sophie Duyck; 65. Kim de Baat; 66. Kaat Hannes; 81. Sanne Cant 0:24; 84. Valerie Demey 3:09.

 

Julia Soek zorgt voor nieuwe Nederlandse zege in Erondegemse Pijl

Julia Soek zorgt voor nieuwe Nederlandse zege in Erondegemse Pijl

Amy Cure fietst concurrentie op een hoopje in Oostkamp

Amy Cure fietst concurrentie op een hoopje in Oostkamp