Ann-Sophie Duyck verovert zilver in EK tijdrijden, Ellen van Dijk wint

Ann-Sophie Duyck verovert zilver in EK tijdrijden, Ellen van Dijk wint

Ann-Sophie Duyck heeft een prachtige prestatie geleverd in het EK tijdrijden. In het Deense Herning moest ze enkel titelverdedigster Ellen van Dijk laten voorgaan, met Anna van der Breggen hield ze nog een Nederlandse specialiste achter zich.

De wegen in Herning lagen er kletsnat bij, maar dat weerhield Duyck er niet van om voluit voor de top acht, haar doel vooraf, te gaan. Het werd veel meer dan dat. Enkel Van Dijk bleek duidelijk sterker en had na 31,5 kilometer bijna een minuut voorsprong op de dertigjarige West-Vlaamse, maar Van der Breggen hield ze wel zes seconden achter zich.

“Dit is nauwelijks te geloven”, zei Duyck. “Ik had er wel alles aan gedaan om perfect voorbereid te zijn. Zo heb ik het parcours wel tien keer verkend. Ik kende elke bocht en wist elke put in de weg liggen. Dat en een superdag hebben geloond. Wat een verschil met Rio een jaar geleden. In gelijkaardige weersomstandigheden zette ik toen een zeer ontgoochelende prestatie neer (Duyck werd 23ste, nvdr). Sindsdien pak ik het anders aan. Alles werd geanalyseerd, er werd een toekomstplan uitgetekend en mijn volgende prestaties in grote wedstrijden waren hoopgevend. Ik bleef hard werken en dit zilver is de beloning.”

“Ik wist natuurlijk wel dat ik nog altijd een superdag nodig had om echt eens mee te spelen voor de medailles. Al meteen na de start voelde ik dat het wat dat betreft goed zat en dan weet je ook dat je heel diep kan gaan. En die vele verkenningen, vaak in de regen, zorgden er ook voor dat ik deze keer geen last had van het slechte weer. Anders heb ik vaak angst op een nat wegdek, nu wist ik wat er kwam en hoever ik in elke bocht kon gaan zonder te veel risico’s te nemen. Van Dijk is een klasse apart, maar er stonden hier nog een pak toppers aan de start en daarom betekent dit zilver heel veel voor mij. Ik ben hier heel trots op.”

Foto MVH

Top 10: 1. Ellen van Dijk (Ned) 31,5 km/40:33 (gem. 46,6 km/u); 2. Ann-Sophie Duyck 0:58; 3. Anna van der Breggen (Ned) 1:04; 4. Lucinda Brand (Ned) 1:58; 5. Martina Ritter (Oos) 2:06; 6. Eugenia Bujak (Pol) 2:13; 7. Katarzyna Pawlowska (Pol) 2:22; 8. Olga Zabelinskaya (Rus) 2:28; 9. Olga Shekel (Oek) 2:39; 10. Julie Leth (Den) 2:49.

 

Femke Verstichelen onbedreigd naar zege in Lombardsijde

Femke Verstichelen onbedreigd naar zege in Lombardsijde

Kelly Druyts snelste van vier in criterium Kapellen