Lensy Debboudt boekt tweede zege van seizoen in Uitbergen

Lensy Debboudt boekt tweede zege van seizoen in Uitbergen

In het Oost-Vlaamse Uitbergen heeft Lensy Debboudt na Zwevezele haar tweede zege van het seizoen geboekt. Ze maakte deel uit van een vroeg gevormde kopgroep van vijf en versloeg Laura Vainionpää en Kelly Druyts in de sprint.

Rond de honderd deelneemsters is de jongste weken zowat de standaard bij de dames, ook in Uitbergen kwamen ze met exact honderd aan de start. Reeds op het einde van de openingsronde was er lichte afscheiding met Kelly Druyts, Femke Verstichelen, Lensy Debboudt, Laura Vainionpää en Steffy Van den Haute die een handvol seconden voorsprong hadden op een door een valpartij verbrokkeld peloton. De vijf werkten uitstekend samen en zagen hun voorsprong stelselmatig groeien.

Pas toen halverwege een verschil van anderhalve minuut werd genoteerd, kwam er reactie van Roos Hoogeboom. De Nederlandse kon vijftien seconden naderen en nadat ze was ingerekend, zette het peloton de achtervolging door. Op vijftien kilometer van de finish bedroeg het verschil nog één minuut, maar dan viel het opnieuw stil waardoor de kopgroep de slotronde kon aanvatten met ruim anderhalve minuut voorsprong.

Het tempo ging er dan vooraan helemaal uit waardoor het alsnog spannend werd. Vooral Hoogeboom en Anna Henderson, nog ontsnapt uit het peloton, kwamen heel dichtbij. Aansluiten lukte echter niet meer en de vijf sprintten voor de overwinning. Debboudt ging de sprint aan, Vainionpää kwam nog opzetten maar strandde op plaats twee. Nummer drie Kelly Druyts protesteerde omdat ze gehinderd zou zijn door Debboudt, maar ze vond geen gehoor bij de jury.

DSC_8665.JPG

“Ik begrijp de commotie niet goed”, stelde Debboudt, de voorbije twee jaar ook al tweede en vierde in Uitbergen. “Ik heb de sprint ingezet aan de laatste bocht en ben vervolgens op mijn lijn gebleven. Ik heb enkel Vainionpää op rechts nog gezien. Ik vermoed dat Kelly mij aan de linkerkant wilde passeren, maar daar was gewoon geen plaats want ik zat dicht tegen de nadarhekken. In het begin van de wedstrijd was het hard knokken om de eerste halve minuut voorsprong bijeen te krijgen, daarna ging het heel vlot. De samenwerking was ook uitstekend, pas in de slotronde begonnen we te speculeren.”

De wedstrijd telde ook mee voor de Ladies Cycling Trophy Oost-Vlaanderen. Sarah Inghelbrecht, tweede in de stand, kwam niet aan de start. Met haar vijfde plaats deed Femke Verstichelen dan ook een uitstekende zaak. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft zij nu 32 punten voorsprong.

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Lensy Debboudt (Keukens Redant) 81 km/2u03:15 (gem. 39,31 km/u); 2. Laura Vainionpää (Fin); 3. Kelly Druyts; 4. Steffy Van den Haute; 5. Femke Verstichelen; 6. Roos Hoogeboom (Ned) 0:10; 7. Anna Henderson (GBr); 8. Kelly Kalm (Est) 0:25; 9. Eleanor Dickinson (GBr); 10. Margot Dutour (Fra).

 

Nathalie Bex verslaat Melissa Lowther in criterium Putte

Nathalie Bex verslaat Melissa Lowther in criterium Putte

Thalita de Jong stoomt zich in Nederhasselt met succes klaar voor veldritseizoen

Thalita de Jong stoomt zich in Nederhasselt met succes klaar voor veldritseizoen