Deignan verslaat Ferrand-Prévot in Plouay

Ze heeft er lang op moeten wachten, maar Elizabeth Deignan – in Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik telkens tweede achter haar ploeggenote Anna van der Breggen – heeft eindelijk een eerste zege geboekt in de Women’s World Tour editie 2017. In Plouay raakte ze in de finale voorop met Pauline Ferrand-Prévot, in de sprint rekende de Britse kampioene gemakkelijk af met de Française. Ook in 2015 was Deignan al de beste in Plouay.

Vier grote ronden van 26,9 kilometer en één kleinere van 13,9 kilometer met daarin telkens de beklimmingen van de Côte du Lézot en de Côte de Ty Marrec, dat is kort de GP de Plouay-Lorient Agglomération zoals de op twee na laatste wedstrijd van de Women’s World Tour volledig heet. Het is een goed recept om het peloton al snel wat uit te dunnen, maar het was toch ruim 80 kilometer wachten vooraleer een ontsnapping meer dan twintig seconden voorsprong kreeg. Hannah Barnes en de iets later aangesloten Janneke Ensing verzamelden een halve minuut bonus, maar desondanks hielden ze niet echt lang stand.

Ernstiger werd het bij de voorlaatste beklimming van de Ty Marrec. Met Anna van der Breggen, Elizabeth Deignan, Ashleigh Moolman, Elisa Longo Borghini en Pauline Ferrand-Prévot, terug op niveau na een lange moeilijke periode, sloeg een heel sterk vijftal een kloof van vijftien seconden, maar onder aanvoering van Team Sunweb konden een dertigtal rensters even later opnieuw aansluiten. Karol-Ann Canuel en Tiffany Cromwell probeerden te anticiperen voor de laatse beklimming, maar aan de voet waren ze al opnieuw gegrepen.

Het waren vervolgens Deignan en Ferrand-Prévot die zich toch wel de sterkste dames in koers toonden. Op de top van de Ty Marrec, vier kilometer voor de finish, hadden ze twaalf seconden en hoewel vooral Wiggle High5 nog de achtervolging inzette, groeide die kloof tot 22 seconden bij het ingaan van de slotkilometer. Gewonnen spel voor de twee, in de sprint had Deignan geen enkele moeite om Ferrand-Prévot naar de tweede plaats te verwijzen. Sarah Roy won de sprint van de eerste groep en pakte zo de derde podiumplaats. Ann-Sophie Duyck, de enige Belgische aan de start, zat ook nog in die groep en sprintte naar een twaalfde plaats.

Top 10: 1. Elizabeth Deignan (GBr/Boels Dolmans) 121,5 km/3u07:29 (gem. 38,883 km/u); 2. Pauline Ferrand-Prévot (Fra) 0:02; 3. Sarah Roy (Aus) 0:10; 4. Eugenia Bujak (Pol); 5. Elena Cecchini (Ita); 6. Sheyla Gutierrez (Spa); 7. Lauren Stephens (USA); 8. Ingrid Drexel (Mex); 9. Danielle King (GBr); 10. Polona Batagelj (Slo).

 

Thalita de Jong stoomt zich in Nederhasselt met succes klaar voor veldritseizoen

Thalita de Jong stoomt zich in Nederhasselt met succes klaar voor veldritseizoen

Dani Christmas snelste van kleine kopgroep in Ledegem

Dani Christmas snelste van kleine kopgroep in Ledegem