Vos wint Ronde van Noorwegen, slotrit voor Guarnier

Vos wint Ronde van Noorwegen, slotrit voor Guarnier

Marianne Vos heeft de leiding in de Ronde van Noorwegen in de slotrit niet meer uit handen gegeven. Ze finishte achter Megan Guarnier en Ellen van Dijk als derde in de sprint met een selecte kopgroep. Lotte Kopecky was daarin de enige Belgische en finishte als elfde.

De laatste rit van Svinesund naar Halden was met 156,6 kilometer meteen de langste. Vos pakte in een eerste tussensprint nog drie extra seconden mee. Er waren heel wat aanvalspogingen, maar het was wachten tot na kilometer tachtig om een echte ontsnapping te kunnen noteren. Daiva Tuslaite, Ingrid Moe en Lisen Hockings hadden slechts vijftien kilometer nodig om een maximale voorsprong van meer dan drie minuten te verzamelen. Op dat moment was Tuslaite, gestart met 42 seconden achterstand op Vos, ruim virtueel leider. Ze werd even later echter teruggeslagen door mechanische problemen. Toen Moe het tempo van Hockings niet langer aankon, moest deze laatste alleen verder.

De Australische hield nog even stand, maar op veertien kilometer van de finish kreeg ze het gezelschap van de net voordien uit het peloton ontsnapte Rachel Neylan. Deze laatste ging al snel alleen door, Ellen van Dijk overbrugde de kloof in haar eentje. Die vormde zo meteen nog een serieuze bedreiging voor de gele leiderstrui van Vos, die zelf aan de bak moest om de situatie recht te zetten. Dat lukte, in de slotkilometer werd een ultieme aanval van Linda Villumsen tenietgedaan en in de sprint was Guarnier net iets sneller dan Van Dijk en Vos.

“Een zege in een rittenkoers van de Women’s World Tour is altijd mooi, maar ik heb er serieus voor afgezien”, stelde Vos na afloop. “Ik wist dat ik nog zou worden bestookt, maar gelukkig kon ik tot diep in de finale rekenen op een sterk team. Ik had niet mijn beste benen vandaag, het kostte dan ook veel moeite om ook in de slotkilometers overeind te blijven.”

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Megan Guarnier (USA/Boels Dolmans) 156,6 km/4u05:55; 2. Ellen van Dijk (Ned); 3. Marianne Vos (Ned); 4. Lotta Lepistö (Fin); 5. Floortje Mackaij (Ned); 6. Gracie Elvin (Aus); 7. Giorgia Bronzini (Ita); 8. Christine Majerus (Lux); 9. Tiffany Cromwell (Aus); 10. Demi de Jong (Ned).

Top 10 eindstand: 1. Marianne Vos (Ned/WM3 Pro Cycling) 10u10:19; 2. Megan Guarnier (USA) 0:13; 3. Ellen van Dijk (Ned); 4. Katrin Garfoot (Aus) 0:26; 5. Lisa Klein (Dui); 6. Chloe Hosking (Aus) 0:27; 7. Christine Majerus (Lux) 0:28; 8. Lotta Lepistö (Fin); 9. Juliette Labous (Fra) 0:29; 10. Alexis Ryan (USA) 0:30.

 

Dani Christmas snelste van kleine kopgroep in Ledegem

Dani Christmas snelste van kleine kopgroep in Ledegem

Thalita de Jong rijdt solo naar winst in GP Sofie De Vuyst

Thalita de Jong rijdt solo naar winst in GP Sofie De Vuyst