Thalita de Jong rijdt solo naar winst in GP Sofie De Vuyst

Thalita de Jong rijdt solo naar winst in GP Sofie De Vuyst

In Steenhuize reed Thalita de Jong zaterdag met een lange solo naar de overwinning in de GP Sofie De Vuyst, haar onfortuinlijke teamgenote bij Lares-Waowdeals die al twee maanden buiten strijd is na een zwaar ongeval op training. Achter de Britse Dani Christmas legden met Bryony van Velzen en Mieke Docx nog twee ploeggenotes beslag op de plaatsen drie en vier.

Exact honderd rensters namen de start in deze wedstrijd, voor het laatst op de nationale kalender. Volgend jaar wordt een stapje hoger gezet naar UCI 1.2 en zou de wedstrijd de slotmanche worden van de Lotto Cycling Cup. De dames van Lares-Waowdeals waren blijkbaar extra gemotiveerd, al in de derde van veertien ronden versnelde Thalita de Jong. Niemand ging mee en de Nederlandse reed vrij snel een voorsprong van iets meer dan twee minuten bijeen.

Halverwege de wedstrijd leek het even spannend te zullen worden toen de voorsprong van De Jong zakte naar anderhalve minuut, maar even later rondde ze opnieuw de kaap van twee minuten. De Nederlandse hardrijdster werd niet meer verontrust en boekte na Dottenijs en Belsele haar derde Belgische overwinning van het seizoen. Op ruime achterstand werd Dani Christmas, in de slotfase weggereden uit het peloton, tweede. Bryony van Velzen was de snelste van het peloton.

“Deze zege is er eentje voor Sofie”, zei De Jong, die zelf heel lang de naweeën ondervond van haar val in de WB-veldrit in Hoogerheide in januari. “Voor mezelf is het een serieuze opsteker, maar ik besef dat ik nog lang niet op mijn normale niveau ben. Ik kom van heel ver en ben nog steeds in een opbouwfase. Dat vergt veel tijd en energie.”

DSC_8288.JPG

De wedstrijd was ook de vijftiende manche in de Ladies Cycling Trophy Oost-Vlaanderen. Leidster Femke Verstichelen werd tiende en deed daarmee drie plaatsen beter dan haar belangrijkste concurrente Sarah Inghelbrecht. Met vijf wedstrijden te gaan heeft Verstichelen nu 22 punten voorsprong op Inghelbrecht.

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Thalita de Jong (Ned/Lares-Waowdeals) 85,4 km/2u25:20 (gem. 34,76 km/u); 2. Dani Christmas (GBr) 1:27; 3. Bryony van Velzen (Ned) 2:06; 4. Mieke Docx; 5. Chanella Stougje (Ned); 6. Sandra Weiss (Zwi); 7. Fien Delbaere; 8. Estefania Pilz (Arg); 9. Lara Defour; 10. Femke Verstichelen.

 

Vos wint Ronde van Noorwegen, slotrit voor Guarnier

Vos wint Ronde van Noorwegen, slotrit voor Guarnier

Hosking wint in Noorwegen, Vos neemt gele trui over van D'hoore