Hosking wint in Noorwegen, Vos neemt gele trui over van D'hoore

Chloe Hosking heeft de tweede rit in de Ronde van Noorwegen gewonnen. Na een door een opgehaalde brug ontregelde finale versloeg de Australische in een massasprint Marianne Vos, Ellen van Dijk en Jolien D’hoore. De Belgische kampioene moet de leiderstrui afstaan aan Vos.

Buiten een vroege aanval van Silvia Valsecchi, die maximaal 2:10 voorsprong nam maar desondanks al na een twintigtal kilometer alleen te hebben gereden werd gegrepen, viel er in deze 140 kilometer lange rit tussen Sarpsborg en Fredrikstad lang niet echt veel te noteren. De tussensprints waren gezien de kleine verschillen in de stand wel belangrijk. Terwijl leidster D’hoore zich niet mengde, pakte Vos in totaal acht seconden wat haar virtueel aan de leiding bracht in het klassement.

In de drie plaatselijke ronden van 7,4 kilometer werd het een pak boeiender met een aanval van Leah Kirchmann, Rossella Ratto, Mieke Kröger en Katarzyna Pawlowska. Een reactie met onder meer Janneke Ensing en Moniek Tenniglo bleef zonder succes, het peloton werd op vijftig seconden gezet. Bij het ingaan van de slotronde bleef daar nog zowat de helft van over.

Op amper vijf kilometer van de finish moest iedereen halt houden voor een brug die net werd opgehaald. Na enkele minuten oponthoud werd opnieuw gestart, maar aangezien de kopgroep op het moment van het incident geen dertig seconden voorsprong meer had, kregen de vier geen voorgift meer. Bij het ingaan van de slotkilometer zat D’hoore iets te ver, de sprint werd een verbeten duel tussen Hosking en Vos. De Australische won nipt, maar Vos is wel de nieuwe leidster.

Top 10 rit: 1. Chloe Hosking (Aus/Ale Cipollini) 140,4 km/3u41:06 (gem. 38,100 km/u); 2. Marianne Vos (Ned); 3. Ellen van Dijk (Ned); 4. Jolien D’hoore; 5. Lotta Lepistö (Fin); 6. Roxane Fournier (Fra); 7. Tiffany Cromwell (Aus); 8. Floortje Mackaij (Ned); 9. Claudia Koster (Ned); 10. Alexis Ryan (USA).

Top 10 stand: 1. Marianne Vos (Ned/WM3 Pro Cycling) 6u04:31; 2. Jolien D’hoore 0:12; 3. Ellen van Dijk (Ned); 4. Megan Guarnier (USA) 0:17; 5. Katrin Garfoot (Aus) 0:19; 6. Lisa Klein (Dui); 7. Chloe Hosking (Aus) 0:20; 8. Christine Majerus (Lux) 0:21; 9. Lotta Lepistö (Fin); 10. Juliette Labous (Fra) 0:22.

 

Thalita de Jong rijdt solo naar winst in GP Sofie De Vuyst

Thalita de Jong rijdt solo naar winst in GP Sofie De Vuyst

Ritwinst en leiderstrui voor D'hoore in Ronde van Noorwegen

Ritwinst en leiderstrui voor D'hoore in Ronde van Noorwegen