Ritwinst en leiderstrui voor D'hoore in Ronde van Noorwegen

Ritwinst en leiderstrui voor D'hoore in Ronde van Noorwegen

Nieuwe zege voor Jolien D’hoore in de Women’s World Tour. In de Ronde van Noorwegen won ze de eerste rit door in een sprint bergop Gracie Elvin en Christine Majerus te verslaan. Dankzij de bonificatieseconden neemt de Belgische kampioene ook de leiderstrui over van proloogwinnares Ellen van Dijk.

De eerste rit tussen Halden en Mysen, 101,5 kilometer lang, bleef heel lang gesloten. Pas na goed zestig kilometer zorgde Danielle King voor een eerste ontsnapping die even standhield, maar na een reactie van Jessy Druyts liep alles weer samen. Ilaria Sanguineti zorgde voor een volgende aanval, zij kreeg het gezelschap van Malgorzata Jasinska. De twee reden een twintigtal seconden weg van het peloton, maar in het vooruitzicht van een tussensprint bij het ingaan van de drie plaatselijke ronden moesten ze buigen voor de overmacht.

In de slotfase regende het aanvalspogingen, maar het hoge tempo zorgde ervoor dat niemand ook maar enige ruimte kreeg. Het peloton werd ondertussen wel uitgedund. Net voor het ingaan van de slotkilometer werd D’hoore door ploeggenote Emilia Fahlin mooi naar voren gebracht en uiteindelijk afgezet in het wiel van Christine Majerus. De Luxemburgse ging de sprint aan, D’hoore kwam op het gepaste moment uit het wiel en won met duidelijk verschil.

“De laatste ronde verliep best hectisch en gevaarlijk”, zei D’hoore. “Ik kon rekenen op een sterk team om mij in die omstandigheden voorin het peloton te houden en dankzij het werk van Emilia Fahlin ging ik ook in uitstekende positie naar de laatste bocht. Met deze ritwinst is het belangrijkste doel voor deze ronde al gerealiseerd. Ik heb ook het geel en indien mogelijk zullen we de leiderstrui zeker proberen verdedigen, al mikken we in eerste instantie vooral op een tweede ritzege. Met Edmondson en Bronzini hebben we nog twee snelle dames in de ploeg, dus het kan ook van hen komen.”

Foto MVH

Top 10 rit: 1. Jolien D’hoore (Wiggle High5) 101,5 km/2u26:39 (gem. 41,527 km/u); 2. Gracie Elvin (Aus); 3. Christine Majerus (Lux); 4. Elisa Balsamo (Ita); 5. Marianne Vos (Ned); 6. Chloe Hosking (Aus); 7. Kirsten Wild (Ned); 8. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 9. Emilie Moberg (Nor); 10. Giorgia Bronzini (Ita).

Top 10 stand: 1. Jolien D’hoore (Wiggle High5) 2u30:17; 2. Marianne Vos (Ned) 0:02; 3. Ellen van Dijk (Ned) 0:06; 4. Katrin Garfoot (Aus) 0:07; 5. Lisa Klein (Dui); 6. Megan Guarnier (USA) 0:08; 7. Mieke Kröger (Dui) 0:09; 8. Christine Majerus (Lux) 0:10; 9. Juliette Labous (Fra); 10. Lotta Lepistö (Fin) 0:11.

Hosking wint in Noorwegen, Vos neemt gele trui over van D'hoore

Jarmila Machacova snelste van zes in Haasdonk

Jarmila Machacova snelste van zes in Haasdonk