Jarmila Machacova snelste van zes in Haasdonk

Jarmila Machacova snelste van zes in Haasdonk

De Tsjechische Jarmila Machacova heeft donderdag de avondwedstrijd in Haasdonk gewonnen. Ze was de snelste in een sprint met zes, de Kazachse Natalya Saifutdinova en de Zwitserse Sandra Weiss mochten mee op het podium.

Met 105 waren ze om op zoek te gaan naar een opvolgster voor Ellen Watters, de Canadese winnares van 2016 die eind vorig jaar overleed na een trainingsongeval in haar thuisland. Over de eerste wedstrijdhelft valt weinig te vertellen. Aanvalspogingen kwamen er mede door het hoge tempo niet, al zorgden de premiespurten elke ronde weer toch voor wat animo. Halverwege de wedstrijd kwam Martina Weiss zowaar met een handvol seconden voorsprong door, maar ze werd snel weer gegrepen.

Pas in de dertiende van zeventien ronden kwam er een echt noemenswaardige afscheiding. De Britse Amy Hill pakte in die ronde de premie en kreeg Jarmila Machacova, Natalya Saifutdinova, Sandra Weiss, Claudia Jongerius en Puck Moonen mee in haar zog. De goede ontsnapping was vertrokken, want een ronde later hadden ze al 37 seconden voorsprong, verschil dat bij het ingaan van de slotronde was opgelopen tot 1:50. De zes bleven samen en in een langgerekte sprint trok Machacova aan het langste eind. Sarah Inghelbrecht won de sprint van het peloton voor de zevende plaats en nadert zo een beetje op Femke Verstichelen (elfde) in de stand van de Ladies Cycling Trophy Oost-Vlaanderen. Het verschil tussen beide bedraagt nu nog negentien punten.

“Ik ben de sprint aangegaan vanuit derde positie”, verduidelijkte Machacova het verloop van de slotfase. “Ik kwam vrij vroeg op kop en zegezeker was ik allerminst. Saifutdinova is intrinsiek een beetje sneller en had dat ook al enkele keren getoond in de premiespurten. Ook ik probeerde me daar meermaals in te mengen, maar ik strandde vaak op de tweede of de derde plaats. Ik ben dan ook heel blij dat ik kon standhouden. Het is mijn eerste overwinning deze zomer hier. Zoals bijna elk jaar werk ik hier een aantal wedstrijden af. Zo won ik vorig jaar ook in Oostkamp. Ik beschouw deze koersen als een ideale voorbereiding op de winter, want ik blijf in de eerste plaats een pisterenster.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Jarmila Machacova (Tsj/Team Dukla Praha) 85 km/2u04:04 (gem. 40,58 km/u); 2. Natalya Saifutdinova (Kaz); 3. Sandra Weiss (Zwi); 4. Amy Hill (GBr); 5. Claudia Jongerius (Ned); 6. Puck Moonen (Ned) 0:05; 7. Sarah Inghelbrecht 1:45; 8. Anna Henderson (GBr); 9. Margot Dutour (Fra); 10. Fien Delbaere.

 

Ritwinst en leiderstrui voor D'hoore in Ronde van Noorwegen

Ritwinst en leiderstrui voor D'hoore in Ronde van Noorwegen

Amy Cure ook in Maria-ter-Heide de beste

Amy Cure ook in Maria-ter-Heide de beste