Lotta Lepistö de snelste in Crescent Vargarda

Lotta Lepistö de snelste in Crescent Vargarda

In Zweden pakte de Finse kampioene Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla) zondag de winst in de Crescent Vargarda, wedstrijd in de Women’s World Tour. Na een boeiende koers versloeg ze in de sprint met een selecte kopgroep Marianne Vos en Leah Kirchmann. In het voorjaar won Lepistö onder meer Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem.

Kim de Baat (Lensworld-Kuota) zette samen met Alexandra Nessmar en Grace Brown na 23 kilometer de eerste aanval op. Toen ze het gezelschap kregen van Giorgia Bronzini, Chantal Blaak, Moniek Tenniglo, Amanda Spratt, Lisa Klein, Alexis Ryan, Romy Kasper en Sabrina Stultiens was de vlucht met perspectief een feit. Zowat elke grote ploeg had een renster voorin. Een reactie van Sarah Inghelbrecht, Marta Tagliaferro, Séverine Eraud en Simona Frapporti kende geen succes, de elf vooraan hadden na goed vijftig kilometer 2:40 voorsprong.

De vier sectoren op onverharde wegen brachten geen verdere afscheiding in de kopgroep, maar in het peloton werd het tempo ondertussen wel opgevoerd en toen ook enkele teams met een renster vooraan begonnen te jagen, zakte de voorsprong snel tot onder de minuut. Zo werden ook de vier plaatselijke ronden van elf kilometer aangevat. Toen een hergroepering nakend was, reden Blaak, Bronzini, Ryan, Spratt en Stultiens weg van hun gezellen. Toch zagen ook zij even later een eerste deel van het op een klim uit elkaar gevallen peloton terugkeren.

Met een ruime kopgroep van een veertigtal rensters werden de laatste twee ronden aangesneden. Daarin werd slag om slinger gedemarreerd, onder meer Elizabeth Deignan en vervolgens Janneke Ensing raakten echter niet weg. Amy Pieters slaagde er wel in om enkele seconden voorsprong te nemen, maar op de klim werd ze opnieuw gegrepen door een steeds verder uitdunnende eerste groep. Ook in de slotkilometers probeerden nog meerdere rensters de sprint te ontlopen, maar tevergeefs. Team Sunweb mende in de laatste kilometer, maar hun sprintster Kirchmann moest Lepistö en Vos laten voorgaan.

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla) 152 km/3u29:54 (gem. 43,449 km/u); 2. Marianne Vos (Ned); 3. Leah Kirchmann (Can); 4. Christine Majerus (Lux); 5. Ellen van Dijk (Ned); 6. Chloe Hosking (Aus); 7. Marta Bastianelli (Ita); 8. Emilia Fahlin (Zwe); 9. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 10. Kirsten Wild (Ned).

 

Nancy van der Burg wint in Emptinne

Irena Ossola solo naar winst in Heusden

Irena Ossola solo naar winst in Heusden