Irena Ossola solo naar winst in Heusden

Irena Ossola solo naar winst in Heusden

In Heusden heeft Irena Ossola haar tweede zege van het seizoen geboekt. Net als in Strijpen op 18 juli pakte de 29-jarige Amerikaanse van SAS-Macogep uit met een knappe solo, zij het iets bescheidener. Toen reed ze 85 kilometer alleen, nu hield ze het bij de laatste twintig kilometer.

Maar liefst 150 rensters gingen van start en in combinatie met het korte parcours op vrij smalle wegen zorgde dat voor heel wat valpartijen, met de Duitse Sandra Klotz als grootste slachtoffer. In de derde van achttien ronden zorgde Ossola al voor een eerste aanval, maar meer dan tien seconden voorsprong kreeg ze niet en de na een rustperiode wederoptredende Lotte Kopecky bracht het peloton terug. Ook Natalya Saifutdinova en Femke Geeris mochten even voorop rijden, maar voor de rest bleef het peloton heel lang gesloten.

Nadat Saifutdinova zich een prima premiekaapster had getoond, was het op twintig kilometer van de finish opnieuw Ossola die voor de aanval koos. Ze nam nu snel twintig seconden, Fien Delbaere en Margot Dutour gingen in de reactie, maar slaagden er niet in om de kloof te overbruggen. Ossola liep in de slotkilometers nog wat verder uit en werd niet meer verontrust. Fenna Vanhoutte sprintte naar de tweede plaats. Zij had niet gemerkt dat Ossola enkele ronden eerder was weggereden en kwam juichend over de streep. “Ik wist echt niet dat er iemand voorop was”, zei Vanhoutte achteraf. “Ze moet zijn weggereden op een moment dat ik iets verderop zat in het langgerekte peloton en op dit parcours ben je als aanvalster ook snel uit het zicht.”

Ossola was dus de enige echte winnares. “Mijn aanval in de aanvangsfase was van korte duur, maar ik besefte toen wel dat het mogelijk moest zijn om hier weg te rijden van het peloton”, zei de Amerikaanse. “Ik koos voor een aanval op de smalste wegen van het parcours en kon meteen een mooi kloofje slaan. Ik ben vervolgens gewoon een strak tempo blijven rijden zonder ook maar één keer om te kijken. Het was dan ook pas in de laatste bocht dat ik zeker was van de winst.”

Top 10: 1. Irena Ossola (USA/SAS-Macogep) 93,6 km/2u21:18 (gem. 39,45 km/u); 2. Fenna Vanhoutte 0:35; 3. Henrietta Colborne (GBr); 4. Amy Hill (GBr) 0:40; 5. Lauren Creamer (Ier) 0:50; 6. Lotte Kopecky; 7. Femke Verstichelen; 8. Evy Kuijpers (Ned); 9. Estefania Pilz (Arg); 10. Mieke Docx.

 

Lotta Lepistö de snelste in Crescent Vargarda

Lotta Lepistö de snelste in Crescent Vargarda

Amy Cure doet het in massasprint in Dudzele