Tweede eindzege Van der Breggen in Giro Rosa

Tweede eindzege Van der Breggen in Giro Rosa

Voor de tweede keer in drie jaar tijd heeft Anna van der Breggen de Giro Rosa op haar naam geschreven. De winnares van het drieluik Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik nam de roze trui na de tweede rit en stond die vervolgens niet meer af. De slotrit werd gewonnen door Megan Guarnier, de Amerikaanse ploeggenote van Van der Breggen bij Boels Dolmans die vorig jaar zelf eindwinnares werd.

Op deze slotdag stonden in en rond Torre del Greco nog 124 kilometer op het menu, verdeeld over negen vlakke ronden van 11,1 en eentje van 24,1 kilometer met daarin de klim naar Monumento Vesuvio in Ercolano. De top lag op goed tien kilometer van de finish. Na een alweer uiterst snelle aanvangsfase kregen na zo’n veertig kilometer acht rensters de nodige ruimte. Hosking, Valsecchi, Ryan, Lepistö, Jasinska, Duval, Rivera en Plichta namen ruim twee minuten voorsprong, na een hevige reactie vanuit het peloton werd dat verschil snel gehalveerd.

De hergroepering kwam er nagenoeg aan de voet van de beklimming, de laatste kans voor Elisa Longo Borghini of Annemiek van Vleuten om de leidersplaats van Anna van der Breggen aan te vallen. Het kwam er niet echt van, want met de hulp van haar ploeggenote Guarnier hield Van der Breggen alles perfect onder controle. Met een elitegroepje kwamen ze boven, in de sprint versloeg Guarnier Amanda Spratt en Katarzyna Niewiadoma.

“Dit is toch wel een van mijn mooiste overwinningen ooit”, gaf Van der Breggen aan. “Ik heb acht dagen de roze leiderstrui gedragen en dat op zich brengt al veel stress met zich mee en vergt enorm veel energie. Deze Giro was niet meteen de zwaarste qua klimwerk, maar des te meer door de aanhoudende hitte. We hadden het geluk dat we door op de eerste dag de ploegentijdrit te winnen meteen met een voorsprong op de concurrentie konden starten. Het iets minder lastige parcours en de warmte zorgden er vervolgens voor dat er relatief weinig aanvallen op mijn positie kwamen. Maar dan nog mag je geen slechte dag hebben, want als je parkeert op een beklimming kan je snel enkele minuten verliezen.”

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Megan Guarnier (USA/Boels Dolmans) 124 km/3u09:37 (gem. 39,237 km/u); 2. Amanda Spratt (USA); 3. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 4. Annemiek van Vleuten (Ned); 5. Anna van der Breggen (Ned); 6. Elisa Longo Borghini (Ita); 7. Lucinda Brand (Ned) 0:46; 8. Arlenis Sierra (Cub) 1:04; 9. Janneke Ensing (Ned); 10. Romy Kasper (Dui).

Top 10 eindstand: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 25u39:43; 2. Elisa Longo Borghini (Ita) 1:03; 3. Annemiek van Vleuten (Ned) 1:39; 4. Megan Guarnier (USA) 2:57; 5. Amanda Spratt (Aus) 3:26; 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 3:58; 7. Lucinda Brand (Ned) 4:12; 8. Karol-Ann Canuel (Can) 5:26; 9. Claudia Lichtenberg (Dui) 6:09; 10. Arlenis Sierra (Cub) 6:19.

 

Sarah Inghelbrecht snelste van drie in Borgerhout

Sarah Inghelbrecht snelste van drie in Borgerhout

Marta Bastianelli zorgt voor eerste Italiaanse ritwinst in Giro

Marta Bastianelli zorgt voor eerste Italiaanse ritwinst in Giro