Marta Bastianelli zorgt voor eerste Italiaanse ritwinst in Giro

Marta Bastianelli zorgt voor eerste Italiaanse ritwinst in Giro

Op de voorlaatste dag van de Giro Rosa heeft Marta Bastianelli (Alé Cipollini) voor een eerste Italiaanse ritzege gezorgd. Ze was in Polla de snelste van een uitgedund peloton, voor Lotta Lepistö en Giorgia Bronzini. Anna van der Breggen is nog 124 kilometer verwijderd van een tweede eindzege.

Na iets minder dan vijftig kilometer in deze 116,8 kilometer lange, vooral in de aanvangsfase lastige rit leek een interessante ontsnapping in de maak met onder meer Elena Cecchini, Floortje Mackaij en Audrey Cordon-Ragot, maar veel ruimte kregen ze niet en hun poging werd vrij snel tenietgedaan door het eerste peloton met daarin alle klassementsrensters.

Met iets meer dan dertig kilometer te gaan volgde een aanval van Malgorzata Jasinska, Anna Trevisi en Lauren Kitchen. De drie verzamelden een voorsprong van iets meer dan een minuut, maar tegen een peloton op snelheid waren ze niet opgewassen. Kort voor het ingaan van de slotkilometer volgde de hergroepering, waarna Marta Bastianelli de snelste was in de sprint.

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Marta Bastianelli (Ita/Alé Cipollini) 116,8 km/3u05:09 (gem. 37,850 km/u); 2. Lotta Lepistö (Fin); 3. Giorgia Bronzini (Ita); 4. Arlenis Sierra (Cub); 5. Coryn Rivera (USA); 6. Alexis Ryan (USA); 7. Ilaria Sanguineti (Ita); 8. Amalie Dideriksen (Den); 9. Emilie Moberg (Nor); 10. Natalya Saifutdinova (Kaz).

Top 10 stand: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 22u30:06; 2. Elisa Longo Borghini (Ita) 1:03; 3. Annemiek van Vleuten (Ned) 1:39; 4. Megan Guarnier (USA) 3:07; 5. Lucinda Brand (Ned) 3:26; 6. Amanda Spratt (Aus) 3:32; 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 4:02; 8. Karol-Ann Canuel (Can) 4:22; 9. Claudia Lichtenberg (Dui) 5:05; 10. Arlenis Sierra (Cub) 5:15.

 

Tweede eindzege Van der Breggen in Giro Rosa

Tweede eindzege Van der Breggen in Giro Rosa

Lucinda Brand wint koninginnenrit Giro Rosa

Lucinda Brand wint koninginnenrit Giro Rosa