Lucinda Brand wint koninginnenrit Giro Rosa

Lucinda Brand wint koninginnenrit Giro Rosa

De achtste rit in de Giro Rosa is gewonnen door Lucinda Brand. De 28-jarige Nederlandse van Team Sunweb reed in de finale tot bij Tatiana Riabchenko en liet deze in de slotkilometers ter plaatse. Anna van der Breggen is opnieuw een dag dichter bij eindwinst.

Deze rit mocht als koninginnenrit worden omschreven: 141,8 kilometer lang met de langste en hoogste klim van de hele Giro, al lag de top in Cuccaro Vetere wel nog op bijna dertig kilometer van de finish in Palinuro. Dit vooruitzicht en de hitte weerhielden het peloton er niet van om in het eerste wedstrijduur maar liefst 42,9 kilometer af te leggen. 

Toen vervolgens de rust wat weerkeerde, konden de eerste ontsnappingspogingen worden genoteerd. Onder meer Annalisa Cucinotta (Lensworld-Kuota) probeerde weg te rijden, maar uiteindelijk was het haar Oekraïense ploeggenote Tatiana Riabchenko die een hoofdrol opeiste. Samen met Janneke Ensing reed ze tot bij de eerder ontsnapte Ane Santesteban om even later alleen door te gaan. Ensing kreeg het gezelschap van Lucinda Brand en Anouska Koster, al keken de drie Nederlandse dames op dat moment toch al tegen een achterstand van 1:20 aan.

Terwijl de favorieten voor eindwinst in het peloton mekaar niet echt bestookten, ging Brand alleen in de achtervolging. Een snelle afdaling bracht haar een pak dichter bij Riabchenko en op een kort knikje overbrugde ze de kloof helemaal. Een val even later bracht de Nederlandse niet van de wijs, ze reed opnieuw tot bij Riabchenko en een versnelling in de absolute slotfase was voor Brand, begin dit seizoen nog winnares van de Omloop Het Nieuwsblad, voldoende om de ritzege te boeken. Riabchenko stelde de tweede plaats veilig, Megan Guarnier finishte als snelste van de groep der favorieten derde.

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Lucinda Brand (Ned/Team Sunweb) 141,8 km/3u46:10 (gem. 37,618 km/u); 2. Tatiana Riabchenko (Oek) 0:12; 3. Megan Guarnier (USA) 1:33; 4. Annemiek van Vleuten (Ned); 5. Elisa Longo Borghini (Ita); 6. Anna van der Breggen (Ned); 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 8. Amanda Spratt (Aus); 9. Karol-Ann Canuel (Can); 10. Claudia Lichtenberg (Dui) 1:36.

Top 10 stand: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 19u24:57; 2. Elisa Longo Borghini (Ita) 1:03; 3. Annemiek van Vleuten (Ned) 1:39; 4. Megan Guarnier (USA) 3:07; 5. Lucinda Brand (Ned) 3:26; 6. Amanda Spratt (Aus) 3:32; 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 4:02; 8. Karol-Ann Canuel (Can) 4:22; 9. Claudia Lichtenberg (Dui) 5:05; 10. Arlenis Sierra (Cub) 5:15.

Marta Bastianelli zorgt voor eerste Italiaanse ritwinst in Giro

Marta Bastianelli zorgt voor eerste Italiaanse ritwinst in Giro

Sheyla Gutierrez snelste van ruime kopgroep in Giro Rosa