Lotta Lepistö pakt ritje mee in Italië

Lotta Lepistö pakt ritje mee in Italië

In de Giro Rosa heeft Lotta Lepistö de zesde rit gewonnen. De Finse kampioene, dit seizoen winnares van Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem, hield in de sprint Coryn Rivera en Giorgia Bronzini achter zich. Anna van der Breggen blijft leidster.

Eén dag na de loodzware tijdrit kregen de rensters nog een relatief vlakke etappe voorgeschoteld, 116 kilometer lang met Roseto degli Abruzzi als start- en aankomstplaats en in elke van de vier ronden de klim van Piana degli Ulivi (derde categorie). Andermaal werd van bij het begin een hoog tempo aangehouden, waardoor vluchtpogingen telkens van heel korte duur waren. 

Pas na iets meer dan twee uur wedstrijd slaagden drie rensters erin om wat meer voorsprong te nemen. Tijdens de derde beklimming van Piana degli Ulivi, de enige keer dat er punten voor de bergprijs konden worden verdiend, reden Hannah Barnes, Soraya Paladin en Sofia Bertizzolo weg uit het peloton om even later een maximale voorsprong van 50 seconden te verzamelen. Op dertien kilometer van de finish werd het drietal echter toch al opnieuw gegrepen. 

Tijdens de laatste beklimming hield Van der Breggen het tempo hoog en bleven aanvallen uit, waarna het snel richting de laatste rechte lijn ging. Wiggle High5 trok deze keer niet de kaart van Jolien D’hoore maar die van Bronzini, maar de Italiaanse moest Lepistö en Rivera laten voorgaan. Door een kleine breuk in het peloton pakte Van der Breggen nog drie seconden extra ten opzichte van haar concurrentes voor de eindzege.

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Lotta Lepistö (Fin/Cervelo Bigla) 116 km/2u50:36 (gem. 40,853 km/u); 2. Coryn Rivera (USA); 3. Giorgia Bronzini (Ita); 4. Roxane Fournier (Fra); 5. Elena Cecchini (Ita); 6. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 7. Emilie Moberg (Nor); 8. Anna van der Breggen (Ned); 9. Chloe Hosking (Aus); 10. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:03.

Top 10 stand: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 11u53:11; 2. Elisa Longo Borghini (Ita) 1:03; 3. Annemiek van Vleuten (Ned) 1:39; 4. Megan Guarnier (USA) 3:11; 5. Amanda Spratt (Aus) 3:32; 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 4:02; 7. Karol-Ann Canuel (Can) 4:22; 8. Shara Gillow (Aus) 4:53; 10. Arlenis Sierra (Cub) 4:57; 10. Claudia Lichtenberg (Dui) 5:02.

Sheyla Gutierrez snelste van ruime kopgroep in Giro Rosa

Van Vleuten slaat terug in lastige tijdrit Giro Rosa

Van Vleuten slaat terug in lastige tijdrit Giro Rosa