Karen Verdonck nieuwe Belgische kampioene bij de nieuwelingen

Karen Verdonck nieuwe Belgische kampioene bij de nieuwelingen

In Lacs de l’Eau d’Heure kroonde Karen Verdonck zich na een langgerekte pelotonsprint tot nieuwe Belgische kampioene bij de nieuwelingen. Ze haalde het voor Fien De Wispelaere en Kiona Crabbé.

Met 41 meisjes stonden ze aan de start in het Waalse recreatieoord om er te strijden om hun tricolore trui. Enkele grote kanshebbers op de titel ontbraken wel omdat zij deze week actief waren op de Europese Jeugdspelen in Györ. Nieke Coppens was de eerste aanvalster van de dag, maar ver reikte haar poging niet. Na zes kilometer was er al een nieuwe poging van Charlotte Pennynck en Sophie Tierolf, maar ook dit was even snel tenietgedaan. Er stond veel wind aan de boorden van het meer en dat zorgde voor heel wat vroegtijdig gelosten.

Na twintig kilometer waagden Lotte Popelier en Kyenta Vanwalleghem hun kans. Het peloton gaf opnieuw geen vrijgeleide. Popelier gaf niet op en trok samen met Tessa Zwaenepoel op pad. De twee liepen tot dertig seconden uit, maar toch kregen we half koers een algemene hergroepering.
In de resterende twee ronden gebeurde nog weinig. Enkel dubbele pech voor Jade Lenaers, die kettingbreuk leed. Ze keerde nog terug in het peloton, maar de verbruikte krachten zouden haar parten spelen in de slotsprint. Het pleit werd beslecht in een langgerekte sprint, waarin Karen Verdonck de snelste was. Tweede werd Fien De Wispelaere, derde Kiona Crabbé. Een moegestreden Jade Lenaers werd vierde.

“Mijn hoop lag al van bij de start bij een sprint”, zei de winnares, die tot een jaar geleden volleybal speelde en pas daarna naar de fiets greep. “In de slotronde werd ik wel heel nerveus en woekerde ik met de krachten om mijn positie vooraan zeker niet kwijt te spelen. Ik vreesde dat ik misschien te gretig was, maar dat bleek mee te vallen. Voor de sprint viseerde ik het achterwiel van enkele rensters voor me en op het gepaste moment kon ik hen voorbij.”

Foto's MVH

Top 10: 1. Karen Verdonck 47 km/1u34:34 (gem. 29,820 km/u); 2. Fien De Wispelaere; 3. Kiona Crabbé; 4. Jade Lenaers; 5. Tessa Zwaenepoel; 6. Maaike Vanderstraeten; 7. Nele Van Assche; 8. Justine Vromanne; 9. Lotte Goossens; 10. Lotte Popelier.

 

Monique van de Ree opnieuw de beste in Ninove

Monique van de Ree opnieuw de beste in Ninove

Elke Vanhoof strandt in kwartfinales op WK

Elke Vanhoof strandt in kwartfinales op WK