Hosking juicht, D'hoore wint in Giro Rosa

Hosking juicht, D'hoore wint in Giro Rosa

Jolien D’hoore mag opnieuw een zege in de Women’s World Tour toevoegen aan haar palmares. Aan het einde van de vierde rit in de Giro Rosa sprintte ze sneller dan Chloe Hosking en Coryn Rivera. Anna van der Breggen behoudt de roze leiderstrui.

De 118 kilometer lange rit met start en aankomst in Occhiobello kondigde zich aan als een tweede opeenvolgende kans voor de sprintsters. Ondanks het heel warme weer ging het tempo net als zondag meteen de hoogte in, na één uur stonden al veertig kilometer op de teller. Ontsnappingspogingen bleven lang uit, pas rond kilometer 70 reden eerst Trixi Worrack en vervolgens het duo Daniela Magnetto-Alice Gasparini heel even voor het peloton uit.

Op veertig kilometer van de finish leende de wind zich dan tot waaiervorming, waardoor het peloton in drie stukken uiteenviel. Annemiek van Vleuten, zaterdag nog ritwinnares en tweede in de stand achter Van der Breggen, verzeilde als belangrijkste slachtoffer in een tweede groep die steeds meer terrein verloor. Uiteindelijk zou de Nederlandse zo bijna twee minuten verliezen. Vooraan ging het razendsnel richting finish. Na de millimetersprint was het Hosking die uitbundig juichte, maar na het bekijken van de finishfoto bleek toch D’hoore haar voorwiel als eerste voorbij de meet te hebben gegooid.

“Het was heel nipt”, wist D’hoore. “Ik kreeg mijn versnelling niet op de 11 en moest dus mijn hele sprint op de 12 doen. Ik voelde Chloe steeds dichterbij komen, maar gelukkig lag de meet nog net op de voor mij juiste plaats. Het was in zijn geheel een razendsnelle finale. Ook wij deden er door de afwezigheid van Annemiek van Vleuten in het eerste peloton alles aan om het verschil uit te diepen en Elisa Longo Borghini een goede zaak te laten doen in het klassement. De slotkilometer was vrij gevaarlijk, met twee rotondes. Bij de laatste zat ik in de vijfde positie, een goede plaats om de sprint aan te vatten.”

Dinsdag is het weer aan de klassementsrensters, want dan staat in Sant’Elpidio a Mare een individuele tijdrit van 12,7 kilometer op het menu.

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Jolien D’hoore (Wiggle High5) 118 km/2u42:04 (gem. 43,686 km/u); 2. Chloe Hosking (Aus); 3. Coryn Rivera (USA); 4. Hannah Barnes (GBr); 5. Giorgia Bronzini (Ita); 6. Arlenis Sierra (Cub); 7. Annalisa Cucinotta (Ita); 8. Claudia Cretti (Ita); 9. Amalie Dideriksen (Den); 10. Ilaria Sanguineti (Ita).

Top 10 stand: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 8u36:25; 2. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:26; 3. Megan Guarnier (USA) 1:56; 4. Annemiek van Vleuten (Ned) 2:17; 5. Amanda Spratt (Aus) 2:22; 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 2:37; 7. Karol-Ann Canuel (Can) 2:43; 8. Lucinda Brand (Ned) 2:59; 9. Floortje Mackaij (Ned) 3:02; 10. Sabrina Stultiens (Ned).

Van Vleuten slaat terug in lastige tijdrit Giro Rosa

Van Vleuten slaat terug in lastige tijdrit Giro Rosa

Jessy Druyts snelste van drie in Beveren

Jessy Druyts snelste van drie in Beveren