Coryn Rivera snelt naar winst in Prudential Ride London Classique

Coryn Rivera snelt naar winst in Prudential Ride London Classique

Coryn Rivera (Team Sunweb) heeft haar derde grote zege in de Women’s World Tour te pakken. De Amerikaanse winnares van de Trofeo Alfredo Binda en de Ronde van Vlaanderen was in Londen de snelste aan het einde van een met zeer hoge snelheid afgewerkte Prudential Ride. Ze versloeg Lotta Lepistö en Lisa Brennauer. Jolien D’hoore werd zesde.

Louter kijkend naar afstand (66 kilometer, verdeeld over 12 rondjes van 5,5 kilometer) en het parcours in de Londense binnenstad is de Prudential Ride niet veel meer dan een criterium, maar dan wel eentje waar punten voor de Women’s World Tour worden uitgedeeld en met een totale prijzenpot van 100.000 euro waarvan 25.000 voor de winnares. Niet verwonderlijk dat zowat alle belangrijke sprintsters uit het internationale peloton er aan de start komen.

De hevige regen maakte de wegen glad en voorzichtigheid was dan ook geboden in de vele bochten, waarvan enkele van 180 graden. Toch werd van bij de start een heel stevig tempo ontwikkeld, waardoor meerdere rensters al vroeg in de problemen kwamen. Na drie ronden pakte Katie Archibald de eerste tussensprint mee, goed voor 1.000 euro. Team Sunweb probeerde drie ronden later ook Leah Kirchmann naar zo’n extraatje te loodsen, maar ze werd nipt geklopt door Christine Majerus. Wereldkampioene Amalie Dideriksen stak de derde en laatste tussensprint op zak.

Aanvalspogingen moesten ondertussen niet worden genoteerd. Daarvoor lag het tempo gewoon te hoog en wie het toch probeerde, werd binnen de kortste keren weer gegrepen. Ook in de laatste drie ronden zakte de snelheid op geen enkel moment, zodat met een weliswaar uitgedund peloton werd gesprint. Brennauer ging van ver aan met Lepistö in het wiel, Rivera moest van verder komen maar haar snelheid was zo hoog dat ze uiteindelijk nog vrij gemakkelijk de zege pakte. D’hoore zat iets te ver bij het aangaan van de sprint, maar kon vanuit het zadel nog enkele rensters remonteren en werd zesde.

“Goed positie kiezen en juist timen, daar kwam het vandaag op aan”, zei Rivera. “Wat het eerste betreft kon ik rekenen op een sterk team, het tweede was niet evident op deze lange en brede laatste rechte lijn. Brennauer en Lepistö hadden op zeker moment enkele lengten voorsprong, maar mijn sprintsnelheid gaf de doorslag.”

Foto MVH

Top 10: 1. Coryn Rivera (USA/Team Sunweb) 66 km/1u29:04 (gem. 44,461 km/u); 2. Lotta Lepistö (Fin); 3. Lisa Brennauer (Dui); 4. Marianne Vos (Ned); 5. Kirsten Wild (Ned); 6. Jolien D’hoore; 7. Amalie Dideriksen (Den) 0:01; 8. Roxane Fournier (Fra); 9. Barbara Guarischi (Ita); 10. Giorgia Bronzini (Ita).

 

Elke Vanhoof strandt in kwartfinales op WK

Elke Vanhoof strandt in kwartfinales op WK

Nathalie Bex blijft in Bambrugge nipt uit greep peloton

Nathalie Bex blijft in Bambrugge nipt uit greep peloton