Luxemburgse Claire Faber snelste in Malderen

Luxemburgse Claire Faber snelste in Malderen

De jeugd was zondag aan het feest in Malderen. De 19-jarige Luxemburgse Claire Faber (Jos Feron Lady Force) was in een massasprint sneller dan de Nederlandse Minke Bakker en de Estse Kelly Kalm, allebei 20 jaar oud.

De eerste en enige B-wedstrijd op de nationale kalender – UCI-rensters mochten niet deelnemen – bracht toch 76 deelneemsters op de been. Niemand maakte aanstalten om een vroege vlucht op gang te brengen. Opvallende figuur voorin het peloton was Annick Van Leuven, die voor één dag nog eens deel uitmaakte van het peloton.

Aan het einde van de negende van in totaal zestien ronden waagde Claudia Jongerius haar kans, maar onmiddellijk viel het peloton haar opnieuw op de nek. De beloftevolle Nederlandse van Keukens Redant gaf echter niet op en minder dan twee ronden later ontvluchtte ze de groep opnieuw, nu met iets meer succes. In een ongelijke strijd met het peloton kon Jongerius tot in de voorlaatste ronde voorop blijven, zij het met nooit meer dan twintig seconden voorsprong.

Op een na een heuse regenbui nat geworden wegdek mochten de meiden in een massasprint om de zege strijden. In een spannend duel was het de jonge Luxemburgse Claire Faber die haar wiel nipt voor Minke Bakker en Kelly Kalm over de meet duwde. “Dit is mijn eerste zege als kersvers eliterenster en daar ben ik uiteraard enorm blij mee”, reageerde Faber achteraf. “Ik hoop op een selectie voor het EK in Denemarken en kijk daarna uit om mijn universitaire studies burgerlijk ingenieur aan te vatten.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Claire Faber (Lux/Jos Feron Lady Force) 99,2 km/2u43 (gem. 36,52 km/u); 2. Minke Bakker (Ned); 3. Kelly Kalm (Est); 4. Lensy Debboudt; 5. Laura Vainionpää (Fin); 6. Justina Jovaisyte (Lit); 7. Annick Van Leuven; 8. Lara Defour; 9. Bonnie Delanote; 10. Lauren Dodge (USA).

 

Kim de Baat wint eerste Na-Tourcriterium in Boezinge

Kim de Baat wint eerste Na-Tourcriterium in Boezinge

Nicky Degrendele vierde in EK keirin voor beloften