Annemiek van Vleuten sterkste op de Izoard

Annemiek van Vleuten sterkste op de Izoard

Annemiek van Vleuten (Orica-Scott), recent nog derde in de Giro Rosa, heeft op de flanken van de Izoard het eerste deel van La Course naar haar hand gezet. Ze versnelde op iets minder dan vijf kilometer van de finish uit een selecte kopgroep en reed vervolgens solo naar de winst.

Tijdens de snelle aanloop in licht dalende lijn vanuit startplaats Briançon hadden de vele aanvalspogingen nauwelijks kans op succes. Pas toen het al wat meer begon te glooien, veranderde dat met een aanval van Linda Villumsen. De als Deense geboren Nieuw-Zeelandse van Team Veloconcept verzamelde een voorsprong van één minuut, maar de rensters van Boels Dolmans hielden de situatie wel onder controle. Na een door Tatiana Riabchenko (Lensworld-Kuota) op gang gebrachte reactie werd Villumsen op de flanken van de Izoard gegrepen.

Halverwege de klim had het strakke tempo van Lizzie Deignan al heel wat slachtoffers gemaakt, zelfs haar ploeggenote en favoriete Megan Guarnier kwam daarbij in de problemen waarna Deignan even temporiseerde. Met een kopgroep van negen gingen ze de laatste zes kilometer in: Deignan, Guarnier, Elisa Longo Borghini, Annemiek van Vleuten, Amanda Spratt, Katarzyna Niewiadoma, Ana Sanabria, Shara Gillow en Lauren Stephens. 

Op minder dan vijf kilometer van de finish zette Van Vleuten haar rush naar de winst in. Ze nam heel snel een halve minuut op eerste achtervolgsters Gillow, Deignan en Longo Borghini. Aan de finish had Deignan als tweede 43 seconden achterstand, Longo Borghini werd derde op 1:23. De beste twintig van deze klimkoers rijden zaterdag in Marseille nog een achtervolging op basis van de tijdsverschillen op de Izoard, de punten voor de Women’s World Tour werden wel nu reeds uitgedeeld.

“Ik heb me in de slotkilometers nog enkele keren beklaagd dat ik mijn versnelling zo vroeg had geplaatst”, zei Van Vleuten. “Anderzijds telde elke seconde in het vooruitzicht van wat ons zaterdag nog te wachten staat. Dit is in ieder geval een overwinning die ik zeer hoog inschat. Een aankomst op een mythische col gebeurt niet vaak in het dameswielrennen en al zeker niet met zoveel toeschouwers aan de kant van de weg.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Orica-Scott) 67,5 km/2u07:18 (gem. 31,81 km/u); 2. Elizabeth Deignan (GBr) 0:43; 3. Elisa Longo Borghini (Ita) 1:23; 4. Megan Guarnier (USA) 1:28; 5. Shara Gillow (Aus) 1:33; 6. Amanda Spratt (Aus) 1:41; 7. Lauren Stephens (USA) 1:51; 8. Ana Sanabria (Col) 2:24; 9. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 2:52; 10. Hanna Nilsson (Zwe) 3:04
 

Shari Bossuyt mist heel nipt medaille in EK omnium junioren

Shari Bossuyt mist heel nipt medaille in EK omnium junioren

Demmy Druyts wint GP Glineur na aanval in slotfase

Demmy Druyts wint GP Glineur na aanval in slotfase