Elinor Barker blijft nipt peloton voor in Sint-Laureins

Elinor Barker blijft nipt peloton voor in Sint-Laureins

Tweede ritzege voor de Britse selectie in de BeNe Ladies Tour. Na de zege van Alice Barnes vrijdag in Philippine won nu Elinor Barker de tweede rit in Sint-Laureins. De regerende wereldkampioene puntenkoers bleef net het sprintende peloton voor. Barnes zelf blijft leidster.

De rit, bestaande uit vier plaatselijke ronden met telkens de kasseien van de Casteleyn- en de Kloosterstraat, was 98,3 kilometer lang. Annelies Dom, Gloria Rodriguez en Sara Olsson tekenden al vroeg voor de eerste aanvalspoging, maar het peloton liet niet begaan. Ook Jessy Druyts reed even voor het peloton uit, waarna Isabelle Beckers twintig seconden voorsprong kon nemen. In het vooruitzicht van de enige tussensprint werd het tempo in het peloton echter opgedreven en Beckers werd weer gegrepen. Marianne Vos pakte de drie bonificatieseconden en naderde daarmee tot op 28 seconden van leidster Alice Barnes in de stand.

Even later raakte Vos voorop in een kopgroep van acht, maar met Elinor Barker en Melissa Lowther waren twee ploeggenotes van Barnes mee als stoorzenders en de situatie werd vanuit het peloton snel rechtgezet. De volgende aanvalster Kaat Hannes kreeg meer ruimte. Terwijl de Belgische kampioene van 2016 maximaal vijftig seconden uitliep, raakte Barnes betrokken in een valpartij. Ze kon vrij snel weer aansluiten, maar verloor bij dezelfde val wel Lowther, die werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Hannes bleef heel lang vechten om voorop te blijven, maar uiteindelijk moest ze toch buigen voor de overmacht. Er volgde een aanval van Jeanne Korevaar, Ingvild Gaskjenn en Kelly Van den Steen, maar meer dan vijf seconden bonus kregen ze niet. Moniek Tenniglo en Elinor Barker versnelden op hun beurt op vijf kilometer van de finish. Hun voorsprong liep op tot dertien seconden. Dat verschil was er ook nog op één kilometer van de finish, maar toch werd het nog heel spannend. Tenniglo moest in de laatste honderden meters passen en werd overspoeld door het peloton, Barker hield nog net stand. Vos, nog gevallen in de slotronde, werd tweede en kwam zo nog eens vier seconden dichterbij in de stand. Ze mag de 10,1 kilometer lange tijdrit aanvatten met een achterstand van 24 seconden op Barnes.

“Het was Tenniglo die demarreerde, ik heb onmiddellijk gereageerd”, begon Barker het relaas van de slotfase. “We werkten meteen uitstekend samen om het verschil te maken. Onze voorsprong bij het ingaan van de slotkilometer leek geruststellend, maar op die heel lange laatste rechte lijn vormden we een ideaal mikpunt voor het aanstormende peloton. Het was gewoon een kwestie van te blijven vechten tot op de meet. Gelukkig volstond het net om de ritzege te pakken.”

Filip De Greef/Foto's MVH

Top 10 rit: 1. Elinor Barker (GBr) 98,3 km/2u30:28 (gem. 39,198 km/u); 2. Marianne Vos (Ned) 0:01; 3. Alicia Gonzalez Blanco (Spa); 4. Roxane Fournier (Fra); 5. Nina Kessler (Ned); 6. Kim de Baat; 7. Annette Edmondson (Aus); 8. Iris Sachet (Fra); 9. Anna Trevisi (Ita); 10. Jessy Druyts.

Top 10 stand: 1. Alice Barnes (GBr) 5u47:20; 2. Marianne Vos (Ned) 0:24; 3. Annette Edmondson (Aus) 0:48; 4. Elinor Barker (GBr) 0:49; 5. Janneke Ensing (Ned); 6. Roxane Fournier (Fra) 0:54; 7. Trine Schmidt (Den) 0:56; 8. Elise Delzenne (Fra); 9. Emilia Fahlin (Zwe); 10. Natalie van Gogh (Ned) 0:57.

 

 

Marianne Vos grijpt de macht in tijdrit BeNe Ladies Tour

Marianne Vos grijpt de macht in tijdrit BeNe Ladies Tour

Minke Slingerland soleert naar zege in Vrasene

Minke Slingerland soleert naar zege in Vrasene