Alice Barnes verslaat Vos en pakt leiderstrui BeNe Ladies Tour

Alice Barnes verslaat Vos en pakt leiderstrui BeNe Ladies Tour

Alice Barnes heeft in Philippine de macht gegrepen in de BeNe Ladies Tour. De 21-jarige Britse van Drops, hier aan de slag met een Britse selectie, versloeg haar medevluchtster Marianne Vos in een sprintduel en nam meteen de leiderstrui over van proloogwinnares Annette Edmondson.

De passage door de 6,6 kilometer lange Westerscheldetunnel en driemaal vier kasseistroken – bijna 11 kilometer in totaal – op het plaatselijke parcours in Philippine waren de belangrijkste ingrediënten van deze eerste rit in lijn. Op de brede wegen richting de tunnel kwamen al enkele rensters in moeilijkheden, bij het uitkomen ervan lag de streep voor de eerste tussensprint van de dag. Janneke Ensing, de tweede van de proloog, maakte van die gelegenheid gebruik om haar achterstand op Annette Edmondson te halveren van vier naar twee seconden en ondertussen ook de superpremie van 500 euro mee te graaien. Kim de Baat probeerde meteen daarna een vlucht op gang te brengen, maar het peloton liet niet begaan. Er werd in het eerste wedstrijduur dan ook al 41,5 kilometer afgelegd.

Bij de eerste passage aan de finish pakte Ensing nog twee seconden extra, waarmee ze virtueel naast Edmondson kwam in het klassement. Even later leek er een interessante ontsnapping tot stand te komen met naast Ensing onder meer ook Vos, Schmidt en Lenny Druyts, maar meer dan tien seconden voorsprong kregen ze niet en de hergroepering volgde snel. De volgende serie kasseistroken zorgde voor meer averij. Het peloton versplinterde in meerdere stukken, helemaal vooraan vormde zich een kopgroep met Vos, Monique van de Ree, Kelly Druyts, Valerie Demey, Alba Teruel en Alice Barnes. Ze gingen de laatste ronde van 35 kilometer in met een voorsprong van 27 seconden.

In het peloton probeerden de ploeggenotes van Edmondson en Ensing de situatie recht te zetten, maar vooraan was er geen houden aan Vos. Eerst ging Druyts overboord, even later moesten ook Teruel, Demey en Van de Ree passen. Enkel Barnes was sterk genoeg om mee te gaan, op twintig kilometer van de finish volgde het peloton al op één minuut. Op de laatste kasseistrook probeerde Vos Barnes af te schudden, maar dat lukte niet en de Britse bleek sneller in de sprint. Roxane Fournier won de sprint van het eerste peloton voor Jessy Druyts.

“Het ging voor de meeste rensters blijkbaar te snel in de kopgroep, want plots bleven enkel ik en Marianne over”, zei Barnes. “Aangezien zij gisteren ten val was gekomen, kon ik een uitstekende zaak doen in het klassement. Voluit samenwerken tot het einde was dan ook de beste optie. Dat ik haar vervolgens ook nog kon verslaan in de sprint was toch wel een beetje onverwacht. Marianne is dan wel pas terug na een sleutelbeenbreuk, maar het blijft natuurlijk een toprenster. Al moet ik zeggen dat ik de jongste tijd hard heb gewerkt aan mijn sprintsnelheid. Uiteraard hoop ik dat ik de leiderstrui tot het einde kan behouden, maar gemakkelijk zal het niet zijn. Morgen volgt immers nog een tijdrit en ik keer ook pas terug in competitie na een korte rustperiode. Ik bekijk het rustig. Deze zege is al mooi, alles wat er nog bijkomt, is bonus.”

Marianne Vos was heel ontgoocheld over de finish gekomen. “Ik heb vandaag voor mezelf de bevestiging geleverd dat ik conditioneel goed ben en dus goed heb opgebouwd na mijn sleutelbeenbreuk, maar ik had wel heel graag gewonnen. Dat zat er na een zware finale niet in. Eerst waren we met zes, maar plots ging het snel en bleven we nog maar met twee over. Desondanks liep onze voorsprong toch op en dan rij je gewoon door tot het einde. In de sprint had ik niet meer de benen om het af te maken.”

Filip De Greef - Foto's MVH

Top 10 rit: 1. Alice Barnes (GBr) 127,2 km/3u14:22 (gem. 39,27 km/u); 2. Marianne Vos (Ned); 3. Roxane Fournier (Fra) 0:55; 4. Jessy Druyts; 5. Anna Trevisi (Ita); 6. Rasa Leleivyte (Lit); 7. Annette Edmondson (Aus); 8. Alicia Gonzalez Blanco (Spa); 9. Frida Knutsson (Zwe); 10. Silvia Persico (Ita).

Top 10 stand: 1. Alice Barnes (GBr) 3u16:51; 2. Marianne Vos (Ned) 0:31; 3. Annette Edmondson (Aus) 0:50; 4. Janneke Ensing (Ned); 5. Roxane Fournier (Fra) 0:54; 6. Elinor Barker (GBr) 0:56; 7. Trine Schmidt (Den); 8. Elise Delzenne (Fra); 9. Emilia Fahlin (Zwe); 10. Natalie van Gogh (Ned) 0:57.

 

Minke Slingerland soleert naar zege in Vrasene

Minke Slingerland soleert naar zege in Vrasene

Edmondson snelste in proloog BeNe Ladies Tour, Vos valt

Edmondson snelste in proloog BeNe Ladies Tour, Vos valt