Edmondson snelste in proloog BeNe Ladies Tour, Vos valt

Edmondson snelste in proloog BeNe Ladies Tour, Vos valt

De Australische Annette Edmondson (Wiggle High5) is de eerste leidster in de BeNe Ladies Tour. De voormalige wereldkampioene omnium en ploegenachtervolging was in de korte proloog in Vlissingen sneller dan Janneke Ensing en Elinor Barker. Marianne Vos kwam ten val en werd op één na laatste.

Vlissingen is de nieuwkomer in de BeNe Ladies Tour. Het 1,9 kilometer lange parcours met vooral lange rechte stukken en finish op de befaamde Boulevard leek ideaal om hoge snelheden te ontwikkelen. De vrij vroeg gestarte Annette Edmondson, vooraf getipt als een van de grote favorietes, dook als eerste onder de 2:30 en zette met 2:25 meteen een serieuze richttijd neer. Zowat iedereen keek vervolgens vooral uit naar de prestatie van Marianne Vos, aan haar wederoptreden toe nadat ze vijf weken geleden een sleutelbeenbreuk opliep. Ze ging er ook vol voor, maar na de enige bocht van 180 graden op het parcours kwam ze ten val. Blessures liep ze niet op, maar met een tijd van 3:11 werd ze wel op één na laatste. “Ik begon na de bocht iets te snel te trappen, mijn achterwiel slipte en ik ging onderuit”, zei Vos. “Bovendien sloeg daarbij de tube van de velg, zodat ik niet meteen opnieuw op de fiets kon springen. Gelukkig kwam ik niet echt slecht neer, ik heb enkel een kleine wonde aan mijn pols.”

Elise Delzenne (Lotto Soudal Ladies), vorig jaar derde in de eindstand, had ondertussen met 2:30 al de voorlopig tweede tijd op de tabellen gezet. Karlijn Swinkels, de wereldkampioene tijdrijden 2016 bij de junioren, was even later goed voor 2:31. En Edmondson bleef maar op de zogenaamde hot seat zitten. Trine Schmidt en Elinor Barker strandden ook allebei op 2:30, Janneke Ensing deed de klok stoppen na 2:29. Zij kwam daarmee nog het dichtst in de buurt van Edmondson, die vrijdag in de blauwe leiderstrui van start gaat voor de rit van Vlissingen naar Philippine met onderweg de passage door de Westerscheldetunnel.

“Ik ben uiteraard heel blij met de zege en de leidersplaats”, stelde Edmondson. “Het zal niet eenvoudig zijn om de trui te behouden de komende dagen, maar we zullen er met de ploeg in ieder geval alles aan doen om hem te verdedigen. Wat wind en het werk op de kasseien schrikken me in ieder geval niet af. Ik ben met het oog op deze wedstrijd ook enkele dagen voor het einde uit de Giro Rosa gestapt.”

Filip De Greef - Foto's MVH/Paul Hinninck

Top 10: 1. Annette Edmondson (Aus/Wiggle High5) 1,9 km/2:25.477 (gem. 47,172 km/u); 2. Janneke Ensing (Ned) 2:29.695; 3. Elinor Barker (GBr) 2:30.133; 4. Trine Schmidt (Den) 2:30.242; 5. Elise Delzenne (Fra) 2:30.492; 6. Emilia Fahlin (Zwe) 2:30.625; 7. Amy Cure (Aus) 2:30.633; 8. Natalie van Gogh (Ned) 2:31.281; 9. Karlijn Swinkels (Ned) 2:31.633; 10. Frida Knutsson (Zwe) 2:31.836.

 

Alice Barnes verslaat Vos en pakt leiderstrui BeNe Ladies Tour

Alice Barnes verslaat Vos en pakt leiderstrui BeNe Ladies Tour

Minke Bakker wint massasprint in Arendonk