Ritwinst Van Vleuten, Van der Breggen leider in Giro Rosa

Ritwinst Van Vleuten, Van der Breggen leider in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft de tweede rit in de Giro Rosa gewonnen. In Montereale Valcellina sprintte de Nederlandse van Orica-Scott sneller dan haar medevluchters Anna van der Breggen en Elisa Longo Borghini. Van der Breggen, de winnares van 2015, neemt de leiderstrui over van haar ploeggenote Karol-Ann Canuel.

Verwachting was dat aan het einde van de 122 kilometer lange rit tussen Zoppola en Montereale Valcellina met op 25 kilometer van de finish enkel de klim van Forcella di Pala Barzana (tweede categorie) een vrij omvangrijke groep voor de dagzege zou sprinten. Claudia Koster, ontsnapt na tien kilometer, en de even later aangesloten Nicole Hanselmann werden na een vlucht van zo’n 75 kilometer met een maximale voorsprong van 2:08 enkele kilometers voor de voet van die beklimming gegrepen door een eerste peloton, bestaande uit een veertigtal rensters.

Hoewel de top van de klim nog vrij ver van de finish lag, kozen Van der Breggen, Van Vleuten en Longo Borghini toch voor de aanval. Er kwam reactie van Amanda Spratt, Megan Guarnier, Katarzyna Niewiadoma, Shara Gillow en Yevgeniya Vysotska, maar zij zagen hun achterstand steeds groter worden en uiteindelijk zelfs richting twee minuten gaan. Hoewel ze in de sprint werd verslagen door Van Vleuten deed Van der Breggen dus meteen een uitstekende zaak met het oog op een tweede eindzege.

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Orica-Scott) 122,25 km/3u11:51 (gem. 38,233 km/u); 2. Anna van der Breggen (Ned); 3. Elisa Longo Borghini (Ita); 4. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 1:54; 5. Megan Guarnier (USA); 6. Shara Gillow (Aus); 7. Amanda Spratt (Aus); 8. Yevgeniya Vysotska (Oek) 1:59; 9. Lucinda Brand (Ned) 2:37; 10. Arlenis Sierra (Cub).

Top 10 stand: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 3u26:32; 2. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:18; 3. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:26; 4. Megan Guarnier (USA) 2:00; 5. Amanda Spratt (Aus) 2:22; 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 2:37; 7. Karol-Ann Canuel (Can) 2:43; 8. Elizabeth Deignan (GBr) 2:50; 9. Lucinda Brand (Ned) 3:02; 10. Floortje Mackaij (Ned).

Hannah Barnes wint massasprint in Giro Rosa

Hannah Barnes wint massasprint in Giro Rosa

Fenna Vanhoutte wint criterium in Nieuwpoort