Ritzege Amy Pieters in Women's Tour

Ritzege Amy Pieters in Women's Tour

Amy Pieters heeft de tweede rit in de Women’s Tour op haar naam geschreven. In de sprint met een uitgedund peloton versloeg ze Hannah Barnes, Ellen van Dijk, Marianne Vos en Katarzyna Niewiadoma. Deze laatste behoudt de leiderstrui.

Met twee beklimmingen van eerste categorie in de laatste veertig kilometer kondigde deze 144,5 kilometer lange rit met start en aankomst in Stoke-on-Trent zich als zeer lastig aan. Net als woensdag waren er van bij het begin heel wat aanvalspogingen, maar bleef het lang wachten tot iemand wat ruimte kreeg. Anna Trevisi en Alison Jackson slaagden er zowat half koers in om 1:48 voorsprong te nemen, maar eens het peloton op snelheid werden ze toch snel weer tot de orde geroepen.

Even later versnelde een zestal met Christine Majerus, Clara Koppenburg, Anna Plichta, Sarah Roy, Lucinda Brand en Trixi Worrack. Op de klim van Ipstones ging de sterke Brand alleen verder en terwijl de andere vijf terugvielen tot in het eerste peloton nam de Nederlandse één minuut voorsprong. Ook op Gun Hill hield ze knap stand, zodat ze met die voorsprong aan de laatste twintig kilometer kon beginnen. Onvoldoende zo bleek, want ondanks heftig verweer moest Brand op zeven kilometer van de finish buigen voor het wel sterk uitgedunde peloton met daarin ook Sofie De Vuyst. Enkele late aanvalspogingen kenden geen succes, waarna Pieters met duidelijk verschil de sprint won. Eerder dit seizoen won de Nederlandse ook al een rit in de Healthy Ageing Tour.

“Het was niet vooraf besproken welke pion we naar voren zouden schuiven, het leek ons beter om in deze zware rit het wedstrijdverloop af te wachten”, aldus Pieters op de website van haar team Boels Dolmans. “Op zeker moment beslisten we na overleg dat ik in de sprint mijn kans zou gaan. Ik kon nog rekenen op Blaak, Van der Breggen en Majerus en die leverden uitstekend werk.”

Foto MVH

Top 10 rit: 1. Amy Pieters (Ned/Boels Dolmans) 144,5 km/3u49:42 (gem. 37,745 km/u); 2. Hannah Barnes (GBr); 3. Ellen van Dijk (Ned); 4. Marianne Vos (Ned); 5. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 6. Elisa Longo Borghini (Ita); 7. Ashleigh Moolman (Z-Af); 8. Alice Barnes (GBr); 9. Danielle King (GBr); 10. Aude Biannic (Fra).

Top 10 stand: 1. Katarzyna Niewiadoma (Pol/WM3 Pro Cycling) 7u41:11; 2. Marianne Vos (Ned) 1:46; 3. Hannah Barnes (GBr); 4. Ellen van Dijk (Ned) 1:48; 5. Amy Pieters (Ned); 6. Ashleigh Moolman (Z-Af) 1:52; 7. Alice Barnes (GBr); 8. Christine Majerus (Lux) 1:55; 9. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 1:58; 10. Danielle King (GBr) 1:59.
 

Chloe Hosking snelste in massasprint in Women's Tour

Chloe Hosking snelste in massasprint in Women's Tour

Indrukwekkende solo van Niewiadoma in openingsrit Women's Tour

Indrukwekkende solo van Niewiadoma in openingsrit Women's Tour