Indrukwekkende solo van Niewiadoma in openingsrit Women's Tour

Indrukwekkende solo van Niewiadoma in openingsrit Women's Tour

Katarzyna Niewiadoma (WM3 Pro Cycling) heeft na een indrukwekkende solo de eerste rit in de Women’s Tour (World Tour) gewonnen. De Poolse, in april derde in zowel Amstel Gold Race, Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik, bereikte de finish in Kettering met ruim anderhalve minuut voorsprong. Ze deed meteen een uitstekende zaak met het oog op eindwinst.

Jolien D’hoore toonde in de openingsrit al meteen haar ambities door vol mee te sprinten in de tussensprints. In de eerste moest ze enkel de Duitse Lisa Klein laten voorgaan, in de tweede was ze de snelste voor diezelfde Klein. Audrey Cordon-Ragot, ploeggenote van D’hoore bij Wiggle High5, kaapte tussendoor de meeste punten voor de bergprijs weg. Voor de rest was er altijd wel veel animo in het peloton, maar toch was het heel lang wachten op een aanval van betekenis.

Vrijwel meteen na de tweede tussensprint, op vijftig kilometer van de finish in Kettering, kwam die er wel. De Poolse kampioene Katarzyna Niewiadoma versnelde en op nauwelijks tien kilometer tijd reed ze anderhalve minuut weg van het peloton. De passiviteit bleef aanslepen en met nog 25 kilometer te gaan had Niewiadoma zelfs 3:30 voorsprong verzameld. Boels-Dolmans bracht dan toch de achtervolging op gang, maar Niewiadoma verzwakte nauwelijks en op tien kilometer van de finish had ze nog altijd een bonus van 2:40.

In de slotkilometers moest ze nog een beetje terrein prijsgeven, maar uiteraard kwam haar eerste zege van het seizoen niet meer in gevaar. Haar ploeggenote Marianne Vos maakte het feestje compleet door de pelotonsprint te winnen voor Christine Majerus. "Eindelijk. Ik ben zo blij met deze overwinning", zei Niewiadoma. "Met mijn demarrage wilde ik in de eerste plaats een gunstige situatie creëren voor de ploeg, maar mijn voorsprong bleef aanvankelijk maar oplopen. Toch durfde ik pas op vijf kilometer van de finish van winst dromen. Ongelooflijk dat het is gelukt."

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Katarzyna Niewiadoma (Pol/WM3 Pro Cycling) 147,5 km/3u51:39 (gem. 38,334 km/u); 2. Marianne Vos (Ned) 1:42; 3. Christine Majerus (Lux); 4. Giorgia Bronzini (Ita); 5. Tiffany Cromwell (Aus); 6. Christina Siggaard (Den); 7. Alice Barnes (GBr); 8. Ashleigh Moolman (Z-Af): 9. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 10. Roxane Fournier (Fra). 
 

Ritzege Amy Pieters in Women's Tour

Ritzege Amy Pieters in Women's Tour

Henrietta Colborne wint na aanval in slotkilometer in De Pinte

Henrietta Colborne wint na aanval in slotkilometer in De Pinte