Sarah Roy verslaat Christine Majerus in Women's Tour

Sarah Roy heeft de voorlaatste rit in de Women’s Tour gewonnen. In een sprint met twee versloeg de Australische van Orica-Scott Christine Majerus. Sofie De Vuyst werd knap tiende, Katarzyna Niewiadoma heeft met enkel een criterium in Londen te gaan vrijwel zekerheid over eindwinst.

De 123 kilometer lange rit met start en aankomst in Chesterfield kende een geanimeerd verloop. Nadat Lucinda Brand al een poging had ondernomen om een aanval te lanceren – onder meer Niewiadoma glipte mee – waren het even later Shara Gillow, Sarah Roy en Leah Kirchmann die erin slaagden om afstand te nemen van het peloton. Ze namen twee minuten voorsprong, maar toen Elizabeth Deignan een reactie op gang bracht en de zo ontstane groep naderde tot op 25 seconden, leken de drie eraan voor de moeite.

Plots stokte het tempo echter bij de achtervolgers en de kloof werd opnieuw groter, enkel Christine Majerus had ondertussen de sprong naar voren kunnen maken. Opnieuw ging de kloof richting en zelfs even boven de twee minuten. Naar het einde toe naderde het eerste peloton nog sterk, maar de kloof helemaal dichten lukte niet. Gillow moest op een tiental kilometer van de finish passen, vooral Majerus bleek heel sterk en nam het meeste werk voor haar rekening. In de slotkilometers had de Luxemburgse ook nog een demarrage in huis, maar Roy gaf geen krimp. In de sprint was de moegestreden Majerus geen partij voor de snelle Roy.

Top 10 rit: 1. Sarah Roy (Aus/Orica-Scott) 123 km/3u27:48 (gem. 35,544 km/u); 2. Christine Majerus (Lux) 0:01; 3. Leah Kirchmann (Can) 0:05; 4. Marta Bastianelli (Ita) 0:17; 5. Hannah Barnes (GBr); 6. Giorgia Bronzini (Ita); 7. Alexandra Manly (Aus); 8. Ellen van Dijk (Ned); 9. Lucinda Brand (Ned); 10. Sofie De Vuyst 0:22.

Top 10 stand: 1. Katarzyna Niewiadoma (Pol/WM3 Pro Cycling) 15u06:31; 2. Christine Majerus (Lux) 1:25; 3. Leah Kirchmann (Can) 1:36; 4. Ellen van Dijk (Ned) 1:38; 5. Hannah Barnes (GBr) 1:41; 6. Alice Barnes (GBr) 1:46; 7. Ashleigh Moolman (Z-Af) 1:52; 8. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 1:58; 9. Danielle King (GBr) 1:59; 10. Elisa Longo Borghini (Ita) 2:00.

 

Thalita de Jong snelste van acht in Belsele

Thalita de Jong snelste van acht in Belsele

Australische Louisa Lobigs springt in slotfase naar winst in Kontich

Australische Louisa Lobigs springt in slotfase naar winst in Kontich