Marianne Vos boekt met Trofee Maarten Wynants eerste seizoenszege

Marianne Vos boekt met Trofee Maarten Wynants eerste seizoenszege

In Houthalen-Helchteren behaalde Marianne Vos (WM3 Pro Cycling) met de Trofee Maarten Wynants haar eerste zege van 2017 op de weg. De Nederlandse was aan het einde van de 120 kilometer lange rit, derde manche van de Lotto Cycling Cup, duidelijk de snelste in een massasprint voor de Italiaanse Maria Giulia Confalonieri (Lensworld-Kuota) en haar landgenote Eva Buurman (Parkhotel Valkenburg-Destil).

Het eerste uur van de wedstrijd, verdeeld in twaalf ronden van 10 kilometer, kende op enkele schuchtere aanvalspogingen na weinig animo. Bij het ingaan van de zesde ronde vormde zich dan toch een kopgroep van vijf rensters. Isabelle Beckers, Eva Buurman, Maria Giulia Confalonieri, Marianne Vos en Eugénie Duval leken de goede vlucht op gang te hebben gebracht. Verder dan een halve minuut kwamen ze echter niet. Het waren de meisjes van Lotto Soudal die volop de kaart van Lotte Kopecky, de winnares van vorig jaar, dienden te trekken en het peloton terugbrachten. Bovendien verleende ploeggenote Beckers voorin geen medewerking.

Onder meer Jessy Druyts waagde zich nog eens aan een solo, maar het was niet meer dan één van de vele aanvallen die meteen in de kiem werden gesmoord. Uiteindelijk lukte het dan toch voor Lisa Küllmer om vrijgeleide te krijgen van het peloton met nog een drietal ronden voor de boeg. De Duitse, zaterdag nog actief in Schellebelle met een tweede plaats als resultaat, liep tot dertig seconden uit. Ze was echter niet opgewassen tegen een jagend peloton en werd in de slotronde weer bijgehaald.

Een massasprint moest beslissen over de winst en daarin toonde Marianne Vos dat ze haar kwaliteiten als sprintster nog niet is kwijtgespeeld. In de stand van de Lotto Cycling Cup blijft Jolien D’hoore, winnares van de eerste twee wedstrijden en de voorbije dagen heel succesvol in China, aan de leiding. "Mijn voorjaar had nog niet gebracht wat ik had gehoopt", zei Vos. "Ik vind dit dan ook een mooie overwinning. We stonden hier weliswaar slechts met vier rensters aan de start, maar ik ben nog niet zo vaak zo goed naar de laatste rechte lijn gebracht."

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Marianne Vos (Ned/WM3 Pro Cycling) 120 km/2u45:28 (gem. 43,51 km/u); 2. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 3. Eva Buurman (Ned); 4. Roxane Fournier (Fra); 5. Annalisa Cucinotta (Ita); 6. Kaat Hannes; 7. Anouska Koster (Ned); 8. Emily Nelson (GBr); 9. Lotte Kopecky; 10. Jessy Druyts.

 

Sarah Inghelbrecht sneller dan Anisha Vekemans in Sinaai

Sarah Inghelbrecht sneller dan Anisha Vekemans in Sinaai

Nieuwe ritzege en eindwinst D'hoore in Tour of Chongming Island

Nieuwe ritzege en eindwinst D'hoore in Tour of Chongming Island