Monique van de Ree snelste van vier in Schellebelle

Monique van de Ree snelste van vier in Schellebelle

In Schellebelle heeft de Nederlandse Monique van de Ree (Lares-Waowdeals) de overwinning behaald. Na een lange ontsnapping was ze in een sprint met vier sneller dan de Duitse Lisa Küllmer, Evelien Debboudt en haar Oostenrijkse ploeggenote Sarah Rijkes. Voor Debboudt was die derde plaats genoeg om de Oost-Vlaamse titel te veroveren.

De 101 gestarte rensters zorgden al vrij snel voor animo. Reeds in de tweede ronde verzamelde een interessant vijftal met Sofie De Vuyst, Anisha Vekemans, Winanda Spoor, Lensy Debboudt en Wiebke Rodieck een kleine voorsprong, maar lang duurde hun aanval niet. Vrijwel meteen na de hergroepering reed een ander vijftal weg, bestaande uit Van de Ree, Rijkes, Küllmer, Evelien Debboudt en Anka Hermans. De eerste twee vormden het enige duo in de kopgroep, de laatste twee kwamen in aanmerking voor de provinciale titel.

De vijf werkten goed samen - de poging van Estefania Pilz om er alleen naartoe te rijden kende dan ook geen succes - en reden al snel bijna een minuut weg van het reeds sterk uitgedunde peloton. Even zakte de voorsprong naar een halve minuut, maar toen het vervolgens opnieuw richting minuut ging, was het wel duidelijk dat de winnares vooraan zat. Hermans reed op zo’n twintig kilometer van de finish nog lek, de andere vier bleven samen en in de sprint was Van de Ree duidelijk de snelste. Evelien Debboudt pakte als derde de Oost-Vlaamse titel, haar zus Lensy won de pelotonspurt voor de vijfde plaats en maakte het familiefeestje compleet. Steffy Van den Haute veroverde het Oost-Vlaamse brons.

“Toen die eerste aanval met vijf werd tenietgedaan, reden wij vrijwel meteen weg, op initiatief van mijn ploeggenote Rijkes”, begon Van de Ree haar wedstrijdverhaal. “De samenwerking was meteen goed en we konden een mooie kloof slaan. Toen het verschil vervolgens zakte, beslisten we om opnieuw over te schakelen naar iets langere en steviger aflossingsbeurten en dat deed onze voorsprong weer groeien. Hoewel ik niet iedereen in de kopgroep kende, had ik wel het gevoel dat ik het moest kunnen afmaken in de sprint. Sarah hield het tempo in de slotronde hoog genoeg om aanvalspogingen te verijdelen, ik kwam als eerste uit de laatste bocht en in de korte laatste rechte lijn kwam er niemand meer in de buurt.”

Evelien Debboudt kreeg dus de provinciale kampioenstrui om de schouders. “Bij de jeugd had ik al vier provinciale titels verzameld in weg- en tijdrit, maar dat is toch al een hele tijd geleden”, zei de 32-jarige renster van het Keukens Redant Cycling Team. “Toen ik Van de Ree zag versnellen, had ik het gevoel dat ik mee moest zijn. Op het moment dat het peloton naderde tot op dertig seconden, dacht ik dat het niet zou lukken en dat we de kaart van Lensy zouden moeten spelen, maar even later hadden we plots weer een minuut. Toen Hermans dan vooraan wegviel, lag de titel voor het grijpen. Aan het ook echt winnen van de wedstrijd zelf heb ik op geen enkel moment gedacht.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Monique van de Ree (Ned/Lares-Waowdeals) 85,4 km/2u13:07 (gem. 38,34 km/u); 2. Lisa Küllmer (Dui); 3. Evelien Debboudt; 4. Sarah Rijkes (Oos); 5. Lensy Debboudt 0:35; 6. Juliette Vandekerckhove (Fra); 7. Steffy Van den Haute; 8. Tara Gins; 9. Gaia Tortolina (Ita); 10. Bryony van Velzen (Ned).

 

Nieuwe ritzege en eindwinst D'hoore in Tour of Chongming Island

Nieuwe ritzege en eindwinst D'hoore in Tour of Chongming Island

D'hoore sprint naar ritwinst en leidersplaats in Tour of Chongming Island

D'hoore sprint naar ritwinst en leidersplaats in Tour of Chongming Island