Coryn Rivera, absolute revelatie van het voorjaar

Coryn Rivera, absolute revelatie van het voorjaar

Coryn Rivera was zonder twijfel de absolute revelatie van het voorjaar. De kleine 24-jarige Amerikaanse van Team Sunweb won met de Trofeo Alfredo Binda en de Ronde van Vlaanderen twee monumenten uit de Women’s World Tour en stond als derde ook op het podium van Gent-Wevelgem. Zonder het drieluik met Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik van Anna van der Breggen zou ze dé figuur van de wielerlente zijn geweest.

Tot vorig jaar reed Rivera voor het Amerikaanse UnitedHealthcare en kwam ze slechts sporadisch naar Europa. In de States won ze regelmatig, vooral dankzij haar sprintsnelheid, maar ondertussen bewees ze meer te kunnen dan dat. In de Trofeo Binda en de Ronde van Vlaanderen was haar sprint weliswaar de troef die haar toeliet om de zege te grijpen, maar ze werd daarnaast toch ook zesde in de Amstel Gold Race en zevende in de Waalse Pijl. Het leverde haar van de Ronde tot Luik, waar ze niet startte, de leiding in de World Tour op. Na drie maanden Europa trekt ze nu voor het eerst weer naar huis in Colorado.

“Zo’n lange tijd weg uit je vertrouwde omgeving is lang, maar als je goed presteert, is het toch wat makkelijker om heimwee op een afstand te houden en gemotiveerd te blijven”, zegt Rivera in een interview met Ella CyclingTips. “Het programma in die eerste maanden van het seizoen is ook zo druk dat je niet veel tijd hebt om erover na te denken. Bovendien is het gewoon het logische gevolg van mijn keuze om voor een Europese ploeg te rijden. Ik had de voorbije twee jaar wel al wat ervaring en kracht opgedaan, maar dit seizoen is de curve steil naar omhoog gegaan. Ik leer blijkbaar snel, al was het wellicht nooit gelukt zonder het fantastische team van Sunweb. Alles is er perfect in balans, het team is echt één geheel en dat zie je in de wedstrijden en de resultaten. Individueel hebben we heel sterke rensters en als die dan ook nog eens als team perfect samenwerken, sta je heel sterk. Tot nu toe was ik al vaak de afwerker van dienst, maar ik kan net zo goed in dienst rijden van Leah Kirchmann, Ellen van Dijk of Lucinda Brand.”

Rivera’s volgende doel ligt in eigen land, waar volgende week de Ronde van Californië op het programma staat. “Dat is zowat mijn thuiswedstrijd en het echte einde van mijn voorjaarscampagne, logisch dat ik er goed voor de dag wil komen. Verder staat nu al het WK in Noorwegen in vette letters in mijn agenda als hoofddoel in de tweede helft van het seizoen. Eind juni, begin juli staat ook de Giro op mijn programma, maar daar zal ik toch met iets bescheidener ambities starten. We zullen wel zien met welke conditie we naar Italië afreizen. Qua parcours weet ik ook enkel nog maar wat van horen zeggen, ik heb zelf nog niet bekeken wat mij daar precies te wachten zal staan.”

Rivera, afgelopen weekend achter de ongenaakbare Elizabeth Deignan nog tweede in de Tour de Yorkshire, is uiteraard goed geplaatst om een vergelijking te maken tussen koersen in de States en in Europa. “Uiteraard speelt de aard van de wegen bijvoorbeeld een rol, maar ik vergelijk de Europese koersen qua intensiteit graag met de criteriums in de States, met dat verschil dat het wel ruim drie uur duurt. Je moet heel die tijd alert zijn om je goed te positioneren in functie van waar de wind komt of wanneer je een belangrijke helling nadert. In de grote wedstrijden in de States heb je meer momenten dat er minder gebeurt in de koers. Wat dat betreft is het in Europa dus toch wel harder.”

Bron: cyclingtips.com - Foto's MVH
 

D'hoore sprint naar ritwinst en leidersplaats in Tour of Chongming Island

D'hoore sprint naar ritwinst en leidersplaats in Tour of Chongming Island

Belgische tijdrittitels voor Kopecky, Bossuyt en Renders